Ускоро без новчаница од 500 евра

Срна
Ускоро без новчаница од 500 евра

Франкфурт - Од укупно 19 централних банака у еврозони њих 17 ће од 27. јануара престати са издавањем новчанице од 500 евра, саопштено је из Европске централне банке /ЕЦБ/.

У саопштењу се наводи да ће Централна банка Њемачке и Централна банка Аустрије наставити да издају новчанице од 500 евра до 26. априла.

Из ЕЦБ наводе да су се њемачка и аустријска банка на такав корак одлучиле “из логистичких разлога” и са циљем да обезбиједе неометану транзицију.

Планови обустављања издавања ових новчаница одобрени су у мају 2016. године.

У јучерашњем саопштењу се додаје да ће власници новчаница од 500 евра и даље моћи да их користе за плаћање или штедњу, јавио је данас “Спутњик”.

Новчаница од 500 евра једна је од пет највреднијих новчаница на свијету, али је на лошем гласу јер многи сматрају да је то омиљена новчаница криминалаца.

Ове новчанице, које обични Европљани ријетко виђају, добиле су надимак бин ладени, како због њихове наводне употребе у финансирању криминала и тероризма тако и због статуса добро познатог средства плаћања које се ријетко користи у свакодневној трговини.

Према подацима ЕЦБ, тренутно постоји 521 милион новчаница од 500 евра, а посљедња је издата 2014. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана