Управа Униса прихватила захтјеве радника

Анита Јанковић-Речевић
Управа Униса прихватила захтјеве радника

Дервента - Радници Фабрике цијеви “Унис” из Дервенте, који штрајкују мјесец и по због неисплаћених плата, требало би да се врате у погоне за најкасније седам дана и започну производњу у пуном капацитету.

Договорено је то јуче на састанку радника и већинског власника овог предузећа, који је запосленима обећао испуњавање свих њихових захтјева.

Предсједник штрајкачког одбора Бранко Рауковић рекао је за “Глас Српске” да су преговори били дуги, али да су успјели договорити прекид штрајка и покретање производње.

- Обећана нам је исплата четири плате, за јул, август, септембар и октобар, као и уплата пет заосталих доприноса из прошле године најкасније до 20. децембра. У наредним данима требало би да добијемо и новац за превоз како би радници могли долазити на посао - рекао је Рауковић.

Додао је да би у наредном периоду требало бити обезбијеђено и пензионисање радника који су стекли узлове за пензију. 

- Задовољни смо оним што смо чули на састанку јер смо добили наду у опстанак наших радних мјеста. За машине највјероватније сједамо у идући понедјељак - навео је Рауковић.

Да се радници враћају на посао потврдио је и већински власник дервентске фабрике Горан Томић, који тврди да ће испунити све захтјеве запослених.

- Најважније је да се што прије крене са производњом. Роба је стигла до луке Плоче и сваки дан очекујемо да буде превезена у Дервенту. У првој тури допремљено је 5.270 тона траке за производњу цијеви, а у сљедећој стиже око 5.000 тона. То су озбиљне количине које је “Унис” прерађивао у добрим годинама пословања - рекао је Томић.

Према његовим ријечима, план је да “Унис” идуће године преради око 200.000 тона.

- Обрт би, према садашњим цијенама, требало да буде око 240 милиона марака, што је велика цифра с обзиром на то да се до сада ништа није радило. Од тога око 95 одсто ће бити извоз, тако да очекујемо да у 2019. години будемо међу највећим извозницима у Српској - оптимистичан је Томић. 

Предсједник Синдиката металске индустрије и рударства РС Тане Пеулић, који је био шеф преговарачког тима између радника и власника предузећа, каже да је договорено да запосленима буде исплаћен новац и за дане штрајка, као и исплата плата у бруто износу од децембра па надаље.

- Послодавац је обећао да ће, поред измирења обавеза према радницима, уложити и значајна средстава за обнављање опреме у предузећу. Вјерујем да ће то дати резултате и да ће предузеће стати на ноге јер “Унис” има перспективу на тржишту - рекао је Пеулић.

Производња у дервентском “Унису” омогућена је на основу постигнутог уговора са руским комбинатом “Магнетогорск”, са којим су преговори вођени од новембра прошле године.  

Колективни уговор

Тане Пеулић каже да је на јучерашњем састанку договорено и склапање појединачних колективних уговора са запосленима у “Унису” који би требало да буду потписани до 20. децембра.

-  Радиће се и на новој систематизацији која предвиђа веће коефицијенте и плате. Вјерујем да ће од 1. јануара идуће године ступити на снагу нови колективни уговор и нова систематизација - рекао је Пеулић. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана