Украјина ће послати војне бродове кроз Керчки мореуз

Агенције
Украјина ће послати војне бродове кроз Керчки мореуз

Кијев - Украјинско Министарство одбране упозорило је данас Русију да ће ускоро послати војне бродове кроз Керчки мореуз гдје је Русија заплијенила три украјинска брода прије двије седмице.

Украјински министар одбране Степан Полторак рекао је новинарима да његова земља намјерава да пошаље војне бродове кроз Керчки мореуз, наводећи да ће у супротном Русија у потпуности окупирати Азовско море.

Украјина има луке и у Црном и у Азовском мору који су повезани Керчким мореузом, пренио је АП.

Више од 140 бродова се налази данас на обје стране мореуза због прекомјерних провјера и одлагања с руске стране, саопштила је Украјинска погранична служба, оптужујући Русију да ствара уско грло за украјинске бродове и спречава их да прођу.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је раније данас да ће Москва бити спремна да разговара о судбини посаде украјинских војних бродова које је заплијенила, тек након што њихово суђење буде завршено.

САД и Европска унија позвале су Русију да ослободи 24 украјинска војника које је Русија ухапсила 25. новембра у Керчком мореузу оптужујући их да су незаконито ушли у руске територијалне воде упркос упозорењима да то не чине. Ројтерс подсјећа да Украјина то пориче.

Говорећи на конференцији за новинаре у Милану, гдје се одржава министарски састанак ОЕБС, Лавров је казао да ће Русија бити спремна да разговара о судбини морнара и могућности постизања неке врсте споразума са Украјином тек након што њихово суђење на Криму буде завршено.

Агенција напомиње да још није утврђен датум почетка њиховог суђења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана