Укидање царина занавља привреду

Маријана Миљић
Укидање царина занавља привреду

Бањалука - Домаћи привредници кренули су убрзано у модернизацију производних линија након укидања царина на увоз опреме за производњу.

Милионска улагања у опрему и машине пристигле за само мјесец чак и из САД, Јужне Кореје, Тајланда и Аргентине најбоље илуструју колико су привредници жељно ишчекивали укидање царина. Њихови апели након двије године коначно су услишени одлукама које су на снагу ступиле 25. априла.

- Привредници су од тада до 4. јуна увезли опрему и постројења у вриједности од 3,84 милиона марака, а највише из Америке. Опрема и постројења за производњу у том периоду је стизала и из Тајланда, Јужне Кореје, Јапана, Кине, Италије, Швајцарске и Аргентине - казао је начелник Одјељења за комуникације Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ Ратко Ковачевић.

Он је појаснио да привредници сада плаћају само ПДВ од 17 одсто.

- Обрачунати ПДВ износио је 660.074 марке. То је компанијама које увозе опрему и постројења уједно и одбитна ставка којом могу умањити своју обавезу за уплату ПДВ-а - навео је Ковачевић.

Привредници истичу да су поједине фирме чекале укидање царина на увоз опреме, док су поједине биле присиљене да и прије тога увозе машине како би испоштовале уговоре са партнерима.

- Плаћање тих дажбина је било само трошак и оптерећивало је пословање. Подаци о увозу само за мјесец показују да су наши захтјеви за укидање царина били оправдани. Сада су створени услови да предузећа по повољнијим условима модернизују производне линије. Укидањем дажбина створени су и предуслови за нове инвестиције и запошљавање, а крајњи циљ цијелог циклуса би требало да буде јачање позиције предузећа на домаћем и иностраном тржишту - рекао је портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић и додао да се домаћа предузећа не могу похвалити високомодерном технологијом и да ће искористити погодности које су им коначно пружене.

Једно од предузећа које је дочекало укидање дажбина на увоз опреме за производњу је которварошка фабрика обуће “Спортек”. У менаџменту овог предузећа, које запошљава око 2.000 радника, нису жељели да говоре о олакшицама и колико су машина увезли.

С друге стране, которварошко предузеће “Сим-техник”, које се бави производњом компоненти из области машинства, ту погодност није дочекало и за машине је прошле и ове године прије укидања дажбина издвојило око шест милиона марака.

- Наши уговори са пословним партнерима нису могли да чекају укидање царине и били смо присиљени да увеземо нове машине. Послови не могу да чекају да се надлежни смилују и укину дажбине. Сада када су царине укинуте, ми немамо потребу за новом опремом - рекао је финансијски директор у “Сим-технику” Иво Марић.

Увоз опреме и постројења од када је укинута царина

САД 1,02 милиона

Кина           779.458

Италија      740.667

Јужна Кореја       420.975

Јапан          404.607

Швајцарска 257.635

Аргентина 153.454

Тајланд      66.882

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана