U rukama stranaca 1.192 preduzeća

Milijana Latinović
U rukama stranaca 1.192 preduzeća

Banjaluka - Povoljan poslovni ambijent i kvalitetna radna snaga neki su od razloga zbog kojih strane kompanije otvaraju poslovnice u Republici Srpskoj, a u prilog tome govori i podatak da na teritoriji 51 lokalne zajednice uspješno posluju 1.192 strane firme.

Prema podacima Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) najviše preduzeća čiji su osnivači 100 odsto stranci posluje na području Banjaluke, Bijeljine, Laktaša, Gradiške i Dervente. U prvih deset lokalnih zajednica, u kojima su radna mjesta otvorile firme iz inostranstva su i Trebinje, Zvornik, Doboj, Istočno Novo Sarajevo i Kozarska Dubica. Sudeći prema podacima APIF-a, veliki broj tih preduzeća bavi se trgovinom, uslužnim djelatnostima, savjetovanjem u poslovanju, ali i proizvodnjom odjeće i obuće, električne energije, izdavačkom djelatnošću i mašinskom obradom metala. Među “strancima” ima i preduzeća koja pružaju usluge prevoza ali i onih koja se bave računarskim programiranjem, te preradom drveta i proizvodnjom namještaja.

Načelnik Laktaša Ranko Karapetrović kaže za “Glas Srpske” da, kada je riječ o poslodavcima iz inostranstva, u ovoj opštini pretežno otvaraju preduzeća iz oblasti mašinske industrije.

- Fleksibilni opštinski propisi su jedan od vodećih razloga zašto stranci rado otvaraju preduzeća kod nas. Nismo u mogućnosti da dajemo neke podsticaje, ali maksimalno izlazimo u susret kada je riječ o administrativnim poslovima. Uglavnom dolaze firme iz Slovenije, Njemačke i Austrije - rekao je Karapetrović i dodao da iako prosječne plate nisu visoke ove firme zapošljavaju veliki broj radnika.

Na vrata Dervente gotovo svakodnevno kucaju poslodavci iz inostranstva.

- Upravo smo pregovarali sa jednom kompanijom iz Njemačke koja planira kod nas da otvori firmu i zaposli 30 mašinskih inženjera, a idućih dana očekujemo i jednu firmu iz Italije. U našoj opštini posluje 16 austrijskih kompanija, deset italijanskih, te brojne firme iz Njemačke - rekao je načelnik Dervente Milorad Simić. Dodao je da je teško govoriti o tome zašto stranci biraju baš ovu opštinu u zaleđu Posavine.

- I prije rata smo bili industrijski centar. Poslovno okruženje i senzibilitet opštine prema vrijednim i poštenim privrednicima sigurno otvaraju vrata strancima, a svaka ta firma i nama je najbolja reklama i mamac za privlačenje novih investitora - rekao je Simić.

Načelnik Kotor Varoša Zdenko Sakan ističe za “Glas Srpske” da se na teritoriji ove lokalne zajednice posebno izdvajaju dvije firme, sa 100 odsto stranim kapitalom, koje zapošljavaju više od 2.000 radnika.

- Riječ je o jednoj italijanskoj fabrici obuće i preduzeću koje se bavi mašinskom industrijom. S obzirom na to da je Kotor Varoš i prije rata imao razvijenu mašinsku i kožarsku industriju, imali smo adekvatnu radnu snagu, a obezbjeđujemo i pogodnosti prilikom dodjele zemljišta, tako da ova preduzeća sada šire poslovanje - rekao je Sakan.

Zemljište

Zdenko Sakan ističe da je najveći problem Kotor Varoša to što opština nema dovoljno građevinskog zemljišta u svom vlasništvu.

- Tu se malo komplikuje situacija dok se dogovorimo sa privatnim vlasnicima, ali opet uspijevamo naći način - rekao je Sakan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana