У понуди и акције у стратешким предузећима

Милијана Латиновић
У понуди и акције у стратешким предузећима

Бањалука - Инвестиционо-развојна банка (ИРБ) Републике Српске продала је лани акције државног капитала у два друштва за око два милиона марака, а до краја ове године на добош би требало да иду и акције у стратешким предузећима, бањалучком “Космосу” и бијељинском “Орлу”.

У ИРБ-у наводе да су у прошлој години продали 2.983.079 акција или 23,97 одсто основног капитала друштва “Чајавец-мега” Бањалука, а остварена је продајна цијена у износу од 1,52 милиона марака.

Осим тога, ИРБ је продао и 922.127 акција или 26,37 одсто бањалучке “Микроелектронике” по цијени од око 461.000 марака.

Годину раније, ИРБ је путем тендера продао 12.850.472 акције или 92,63 одсто основног капитала друштва “Нова Борја” Теслић.

- Уговорени услови продаје су цијена од 350.000 марака, инвестирање у идуће двије године у износу од 4,7 милиона КМ, затим запошљавање 150 радника у првој, 200 у другој и 250 у трећој години - навели су у ИРБ-у.

Истакли су да ће и у току ове године, након консултација са ресорним министарствима, понудити на продају државни капитал оних предузећа код којих су испуњене претпоставке за приватизацију.

- Осим предузећа које је Влада РС основала на имовини купљеној у стечају, планом су обухваћене акције државног капитала у стратешким предузећима као што су “Космос” Бањалука и “Орао” Бијељина, као и у предузећима у којима држава има мањинско учешће “Крајинапетрол” Бањалука, “Млинпек” Прњавор и “Развитак” Бијељина - истакли су у ИРБ-у.

Вршилац дужности директора Акционарског друштва за производњу и ремонт “Орао” из Бијељине Биљана Марковић рекла је за “Глас Српске” да је тек недавно ступила на ту функцију, те да није упозната са плановима у вези са продајом акција државног капитала у том предузећу.

- Оно на чему ми тренутно радимо јесу преговори са Министарством одбране Републике Србије на основу споразума из прошле године. Највећи обим посла обављамо за то министарство и тренутно припремамо одређене апликације за пројекте према њима. Намјера “Орла” је да шири своје капацитете у будућности у домену цивилног ваздухопловства, првенствено у области машинске индустрије - истакла је Марковићева.

Додала је да ово предузеће тренутно није баш у завидној позицији, те да су им неопходни и нови купци и пројекти како би успјешно пословали и обезбјеђивали редовне плате за 407 запослених.

Директор Ваздухопловног завода “Космос” из Бањалуке Душан Вјештица рекао је да не зна детаље о продаји државног удјела у том предузећу.

- О продаји акција и потенцијалним партнерима одлучиваће Влада РС као власник капитала - рекао је Вјештица.

ИРБ је и у прошлогодишњем плану приватизације државног капитала предвиђао продају акција у “Космосу” и “Орлу”.

Фонд за реституцију

Инвестиционо-развојна банка РС понудила је на продају и пакете акција из портфеља Фонда за реституцију, којим управља ИРБ, у 13 предузећа, а продаја је почела 20. маја и трајаће до реализације продајног налога, а најкасније до сутра. Највреднији пакет који је понуђен је у предузећу “Витаминка” Бањалука и то по почетној цијени од 243.150 КМ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана