У децембру пад производње од 2,6 одсто и стагнација у енергетском сектору

Срна
У децембру пад производње од 2,6 одсто и стагнација у енергетском сектору

Сарајево - Укупна десезонирана индустријска производња у БиХ у децембру прошле године биљежи пад од 2,6 одсто у односу на новембар исте године, те пад од 2,1 одсто у односу на децембар 2017. године.

Производња интермедијарних производа у децембру лани мања је за 3,2 одсто у односу на новембар 2018, нетрајних производа за широку потрошњу за 4,2 одсто, а капиталних производа мања за 5,6 одсто.

Према подацима Агенције за статистику БиХ, производња трајних производа за широку потрошњу у овом мјесецу већа је за 12,6 одсто у односу на новембар лани, а енергије за 0,8 одсто.

У децембру прошле, у односу на исти мјесец 2017. године, производња трајних производа за широку потрошњу већа је за 15,6 одсто, енергије за 0,1 одсто, док је производња нетрајних производа за широку потрошњу мања за 2,4 одсто, интермедијарних производа за 3,8 одсто, а производња капиталних производа мања за 5,6 одсто.

Економски аналитичар Игор Гавран изјавио је Срни да су осцилације увијек могуће и да неповољни показатељи у једном мјесецу не морају неизоставно значити озбиљнији поремећај у економији, али да је очито да је највећи дио привреде БиХ у овом периоду забиљежио или пад или стагнацију, осим производње трајних производа широке потрошње.

Према његовим ријечима, посебно су значајна поређења са истим периодом претходне године гдје се види да је и у стратешки битном енергетском сектору дошло до стагнације са занемаривим повећањем од 0,1 одсто.

“Један од познатих догађаја са негативним ефектима који је сигурно утицао на производњу у овом периоду јесте практично потпуна обустава извоза на подручје Косова, али то ипак не може објаснити укупан пад. Евентуални ремонт одређених постројења такође би могао бити један од разлога, као и смањење тражње на другим извозним тржиштима”, рекао је Гавран.

Он је истакао да је, ипак, потребно сагледати кварталне и предстојеће јануарске показатеље да би се могло оцијенити да ли је ријеч о трајнијем негативном тренду или тек привременом поремећају.

“Неспорно је да ситуација у економији у БиХ у цјелини и одсуство конкретних и подстицајних економских реформи не дају основа за оптимизам и очекивање позитивних трендова”, оцијенио је Гавран.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана