Турска усијала сатаре бх. месара

nezavisne.com
Турска усијала сатаре бх. месара

Сарајево, Бањалука - Број закланих говеда у БиХ у мају ове године повећан је за 18,6 одсто, оваца за 10,39 и перади за 4,16 одсто, док је број закланих свиња смањен за 14 одсто у односу на исти период прошле године, подаци су Агенције за статистику БиХ.

Они су истакли да је нето тежина закланих говеда у мају повећана за 16,99 одсто, оваца за 16,95 одсто и перади за 4,24 одсто, док је нето тежина закланих свиња смањена за 9,72 одсто у односу на исти мјесец прошле године.

Владимир Усорац, предсједник Удружења пољопривредних произвођача и мљекара РС, рекао је да је повећан извоз говеђег меса, првенствено бикова у Турску, те да то што је стоке више заклано не значи да је месо поједено у БиХ, него у Турској.

"Турска нам је главни партнер. Може се слободно рећи да Турска чува сточарски фонд у БиХ, те да нема тог извоза, стање са говеђим месом би било као и са свињским, јер је њега унишио ССП. Угушени смо прекомјерним увозом меса којем истичу рокови, које је неквалитетно и такво стиже на наше тржиште", рекао је Усорац и додао да извоз оваца највише иде према Африци и исламском свијету, гдје се може продати, док се месо не може извести у ЕУ, осим коже говеда. Каже да су цијене говеда солидне и да се све осим цијена свиње може поднијети.

"Бикови су око четири КМ, краве од двије до 3,5 КМ, а што се тиче цијене перади, тешко је доћи до конкретне цијене. Цијене живе ваге свиње пале су на око 2,5 КМ по килограму, те се за ту цијену свиња не може произвести", рекао је Усорац и додао да је то један од главних разлога зашто је смањено клање свиња.

Он истиче да је месо у БиХ посебног укуса и квалитета, али да домаћи прерађивачи не узимају апсолутно ништа од домаћих производа, него увозне, који су неквалитетни и којима истичу рокови, што је један од замајаца пропасти те производње.

И Неџад Бићо, предсједник Удружења пољопривредника у ФБиХ, каже да је клање говеда повећано због извоза у Турску.

"У питању су само бикови, јер се краве не извозе", објашњава он и додаје да имамо врло квалитетну производњу меса, али врло скупу и малу.

"Наша роба је пуно квалитетнија него увозна, али ми не производимо довољно ни за наше тржиште", каже Бићо и додаје је један од разлога повећања клања говеда и нерантабилност производње, због чега долази и до затварања фарми.

"Познајем неколико људи који су затворили у Унско-санском, те у Сарајевском кантону фарме крава", каже он и додаје да је Турска једино озбиљно тржиште за наше произвођаче, док извоз меса у ЕУ није могућ.

Мишо Маљчић, предсједник Удружења узгајивача свиња РС, рекао је да су увоз, ниске цијене и мали подстицаји смањили клање свиња, јер узгајивачи крену у такав посао и изгубе много новца.

"Увозна цијена је испод реалне, непознаница је шта је разлог тако ниској цијени у ЕУ, то је и код нас смањило производњу. Цијена свињског меса се креће од 2,5 до 2,8 КМ, што је нерентабилно", каже Маљчић.

"Увози се све и свашта"

Владимир Усорац, предсједник Удружења пољопривредних произвођача и мљекара РС, рекао је да је недавно спречавање шверца поквареног меса из Бразила у Србију доказ да се на нашим просторима увози све и свашта.

"Видјели сте која је количина меса заплијењена, а требало је отићи у прераду, све месо којем истичу рокови, које је из резерви и сви га се желе ријешити пристиже нама", рекао је Усорац и додао да прерађивачи купују увозне производе који су јефтинији, а не квалитетније домаће.

Цијене килограма меса:

  • Бик 4 КМ
  • Крава    2 - 3,5 КМ
  • Свиња    2,5 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана