Turci ipak žele “Šećeranu”?

Veljko Zeljković
Turci ipak žele “Šećeranu”?

Bijeljina - Nakon što je odbačena ponuda firme “Soltist” jer nije na vrijeme uplatila obavezni depozit od 50.000 evra, ova turska kompanija vratila se u igru i ponovo je jedan od potencijalnih kupaca Fabrike šećera u Bijeljini.

Potvrdio je ovo za “Glas Srpske” predsjednik Skupštine povjerilaca ovog nekada strateškog preduzeća advokat Faik Muhić.

On je naveo da su u toku novi pregovori sa predstavnicima ove turske kompanije u vezi sa načinom realizacije ranije donesene odluke o prodaji “Šećerane” za 5,1 milion evra. 

Da su se Turci predomislili i traže novi sastanak potvrdio je i stečajni upravnik bijeljinske “Šećerane” Nebojša Matić.

Prema njegovim riječima, konačna odluka o sudbini “Šećerane” biće donesena 31. januara za kada je u Okružnom privrednom sudu u Bijeljini stečajni sudija zakazao novu Skupštinu povjerilaca.

- Sve u je u rukama povjerilaca. Ranija ponuda ove turske kompanije nije više aktivna. Ona je odbačena jer predstavnici ove firme nisu u predviđenom roku uplatili obavezni depozit, a ni dostavili dokumentaciju o bankarskoj garanciji. Oni su se u međuvremenu ponovo pojavili i traže novi sastanak, ali nisam siguran koliko su oni ozbiljni. Da li će Skupština povjerilaca ponovo razmatrati njihovu ponudu, koje će odluke donijeti, teško je reći, vidjećemo - istakao je Matić.

Skupština povjerilaca prihvatila je krajem prošle godine ponudu kompanije “Soltist” za kupovinu bijeljinske kompanije. Turci su tada za ovu šećeranu ponudili 5,1 milina evra, tri miliona više nego njihov protivnik Goran Vajkić iz Banjaluke. Iako je tada za ozbiljnog kupca važila i vijetnamska kompanija “Sisivan”, ona do predviđenog roka nije poslala svoju ponudu.  

Nakon prihvatanja ponude turska kompanija bila je obavezna da uplati depozit i obezbijedi bankarsku garanciju. Međutim, ona to nije uradila u predviđenom roku i stečajni upravnik je odlučio da njihovu ponudu proglasi nevladinom.

- Predstavnici “Solista” se nisu oglasili niti ikoga kontaktirali, iako je na njihovu adresu poslato nekoliko zvaničnih dopisa.  Zbog toga je na ovu priču stavljena tačka - objasnio je tada Matić razloge svoje odluke.

Vraćena imovina u Crnoj Gori

Nebojša Matić je istakao da je Republika Srpska ponovo u posjedu 26 stanova na Crnogorskom primorju, koji su prije posljednjeg rata bili u vlasništvu bijeljinske fabrike šećera. Istakao je da će Vlada i Investiciono-razvojna banka odlučiti šta će biti sa tom imovinom jer ona nije bila predmet privatizacije. Prema prvim procjenama riječ je o imovini vrijednoj oko četiri miliona maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana