Три пута пред посрнулом ИГА

Маријана Миљић
Три пута пред посрнулом ИГА

Бањалука - Управни одбор Извозно-кредитне агенције (ИГА) БиХ предложио је властима три сценарија како би била стављена тачка на њену дугогодишњу агонију - реорганизацију, гашење и формирање нове институције која ће помагати извозницима и одржавање тренутног стања у нади да ће фабрика цијеви “Унис” из Дервенте која је завила у црно почети да враћа дугове.

ИГА је упала у проблеме јер је “Унису” дала гаранције и кредите у вриједности од 195,32 милиона КМ, што је много више од њеног капитала. Када је “Унис” доспио у проблеме” за њим је пала и ИГА.

Управни одбор ИГА је предложио да осим реорганизације и гашења и формирања нове агенције буде размотрена и опција одржавања тренутног стања и да се из тог сценарија отварају двије могућности.

- У случају да “Унис” почне са испуњењем обавеза које су предвиђене планом његовог реструктурирања, ИГА може тражити ослобађање од обавеза на основу издатих гаранција тој фабрици. Тада би ИГА била ослобођена од опасности блокаде рачуна и ликвидације, али би била ограничена у погледу активности и требало би је докапитализовати. У случају да “Унис” настави са неизмиривањем обавеза онда би било немогуће избјећи гашење ИГА - навео је Управни одбор ИГА.

Домаћем тржишту, како је истакнуто, потребна је функционална извозно-кредитна агенција.

- Пословање ИГА је тренутно лимитирано нарушеном међународном репутацијом, немогућношћу изласка на међународно финансијско тржиште и судским процесима који пријете потпуном блокадом пословања. Мада је пословање отежано, ИГА је још у стању да остварује приходе којима покрива своје оперативне трошкове и у могућности и да се сама финансира. Као могући начин за превазилажење настале ситуације могућа су три рјешења од којих свако носи ризике и бенефите. Приликом избора неког од њих треба имати у виду трговинску политику на нивоу ентитета и БиХ и извозне потребе привреде - навео је Управни одбор ИГА.

Директор “Униса” Душан Живковић у петак није одговарао на позиве тако да нисмо успјели да сазнамо да ли је та посрнула фабрика почела да испуњава обавезе према ИГА на основу усвојеног плана реструктурирања.

Акумулирани губитак ИГА на крају прошле године износио је 189,12 милиона, док обавезе премашују вриједност имовине за 136,31 милион марака. Опстанак ИГА је зато неизвјестан без помоћи власти на нивоу БиХ и ентитета као њених оснивача. Колико је стање у ИГА тешко свједочи чињеница да су се ревизори “Дилојта” суздржали од давања било каквог мишљења на финансијске извјештаје за 2017. годину, што је много горе и од негативне оцјене.

Питања која треба узети у обзир приликом доношења одлуке о судбини ИГА

*дефинисати производе које ће агенција обухватити

*дефинисати капитал којим ће агенција располагати

*одредити начин доношења одлука о изложености у вези са појединим производима

*дефинисати покриће губитка и распоред добити

*дефинисати однос агенције и власника

*истражити тржиште у извозном сектору

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана