Teslićka Destilacija i Šume RS još bez ugovora: Nadoknada štete kamen spoticanja

Milijana Latinović
Teslićka Destilacija i Šume RS još bez ugovora: Nadoknada štete kamen spoticanja

Teslić - Hemijska industrija "Destilacija" iz Teslića još nije potpisala ugovor sa "Šumama Republike Srpske" o isporuci sirovine za ovu godinu, jer se ne slaže sa članom koji se odnosi na nadoknadu štete u slučaju raskida ugovora, dok u ovom javnom preduzeću poručuju da svako odgađanje zaključenja tog dokumenta dovodi i do kašnjenja u realizaciji.

Direktor "Destilacije" Novo Škrebić ističe da im je ponuđen ugovor prema kojem bi u ovoj godini trebalo da dobiju 100.000 metara kubnih sirovine, što je za oko 3.500 kubika više u odnosu na prošlogodišnji ugovor.

- Nisam imao primjedbe na količinu, ni na cijenu koja bi bila viša za nekih 15,5 odsto nego ranije, jer se veća količina sirovine odnosi na prvu klasu ogrevnog drveta, ali nisam potpisao ugovor jer smatram da je sporan član 12 tog dokumenta koji se odnosi na poštovanje ugovora i nadoknadu štete - rekao je Škrebić za "Glas Srpske".

On je pojasnio da je u tom članu ugovora navedeno da, ukoliko prodavac ne ispuni obavezu isporuke predmetnih drvnih sortimenata u ugovorenom roku, kupac može jednostrano raskinuti ugovor pod uslovom da je prethodno dostavio prodavcu naknadni rok za ispunjenje ugovora.

- Ako prodavac ne isporuči šumske drvne sortimente ni u naknadno ostavljenom roku, dužan je kupcu nadoknaditi štetu u iznosu od jedan odsto od cijene neisporučenih šumskih drvnih sortimenata. Prodavac se oslobađa odgovornosti za štetu ukoliko dođe do kašnjenja u isporuci zbog događaja za koje nije odgovoran - rekao je Škrebić i dodao da smatra da ovaj član treba da bude usaglašen sa Zakonom o obligacionim odnosima, prema kojem štetu nadoknađuje onaj koji je prouzrokuje.

Škrebić kaže da se u vezi sa ovim obraćao i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, te da je iz ministarstva zatraženo da Nadzorni odbor "Šuma RS" preispita ovaj član ugovora, a da "Destilacija" nastavi da radi na osnovu avansnih ugovora.

- Krajem januara uplatili smo avans u iznosu od 364.400 KM za isporuku 6.000 kubika sirovine, a 7. februara uplatili smo 234.500 KM avansa za još 3.900 kubika. Do sada nam je isporučeno 1.259 kubika sirovine. Ako se nastavi tom dinamikom, do kraja kvartala nećemo dobiti sve što smo uplatili - istakao je Škrebić i dodao da je lani realizovano oko 70 odsto ugovorenog posla, što je nešto bolje nego u 2017. godini.

U preduzeću "Šume" navode da su "Destilaciji" ponudili tipski ugovor, kakav je potpisalo 59 najvećih prerađivača u Srpskoj.

- Ugovor je sastavljen u skladu sa odlukom o uslovima i načinu prodaje šumskih drvnih sortimenata i definisanom poslovnom politikom prodaje preduzeća u 2019. godini. Nadzorni odbor će na narednoj sjednici razmatrati isključivo zahtjev "Destilacije" - naveli su u "Šumama RS".

Ističu da svako kašnjenje sa potpisivanjem ugovora o isporuci šumskih drvnih sortimenata dovodi i do kašnjenja u njihovoj realizaciji.

- Ugovori su bili pripremljeni još na kraju 2018. godine, a "Destilacija" je svojim nepotpisivanjem preuzela odgovornost za njihovu realizaciju, tako da u tom slučaju "Šume" ne mogu snositi odgovornost kada je u pitanju kašnjenje u isporuci - naveli su u "Šumama".

Ističu da su kao prelazno rješenje teslićkoj "Destilaciji" ponudili avansne ugovore na manje količine šumskih drvnih sortimenata dok ne bude zaključen ugovor za ovu godinu , te da su im do sada isporučili 1.259 metara kubnih sirovine.

- Od početka prvog kvartala ove godine proteklo je nešto više od mjesec, a u januaru je zbog loših vremenskih prilika bila i obustavljena proizvodnja šumskih drvnih sortimenata - naveli su u "Šumama".

Smanjeni kapaciteti

Teslićka "Destilacija", u kojoj je zaposleno oko 350 radnika, više puta je prošle godine najavljivala da će obustaviti rad zbog nedostatka sirovine. Novo Škrebić ističe da mašine ipak nisu ugašene, ali rade smanjenim kapacitetom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana