Све ближе почетак изградње вјетропарка у Невесињу

Милијана Латиновић
Све ближе почетак изградње вјетропарка у Невесињу

Невесиње - Уговор о додјели концесије привредном друштву “ВЕ Гребак” из Невесиња за изградњу вјетроелектране у тој општини требало би да буде потписан крајем идуће седмице, након чега ће инвеститор започети рјешавање имовинско-правних односа у вези са земљиштем на којем ће бити изграђен вјетропарк.

Потврдио је то у петак за “Глас Српске” извршни директор “ВЕ Гребак” Миралем Чампара, нагласивши да након потписивања уговора са Владом Српске слиједи рјешавање питања земљишта.

- Тај процес код нас доста дуго траје и вјерујем да ћемо тек за годину имати у потпуности ријешене имовинско-правне односе. Потребно је израдити елаборате о парцелацији, затим претварању шумског и пољопривредног у грађевинско земљиште. Упоредо с тим пројектоваћемо саобраћајнице, монтажне платое и темеље за постављање вјетротурбина - истакао је Чампара и додао да је планирано постављање 14 вјетротурбина.

Процијењена инсталисана снага ВЕ “Гребак” је 49,5 мегавата, док је процијењена годишња производња 130 гигават-часова.

- У плану који је саставни дио уговора о концесији навели смо да би пробна производња електричне енергије требало да почне три године након потписивања уговора о концесији, уколико не буде непредвиђених околности - рекао је Чампара и додао да би много значило формирање тржишта за обновљиве изворе енергије у БиХ.

Чампара је истакао да ће, када производња почне, видјети гдје ће пласирати електричну енергију коју произведу, с обзиром на то да уговор о концесији, тврди он, дозвољава и продају енергије изван граница земље.

Начелник Невесиња Миленко Авдаловић истиче за “Глас Српске” да ће ова вишемилионска инвестиција донијети бројне погодности општини.

- Инвеститор је рекао да ће на свим грађевинским радовима бити ангажована домаћа предузећа, а то ће значити пуне руке посла за наше раднике. Према неким процјенама, вриједност изградње приступних путева је између 15 и 20 милиона марака - казао је Авдаловић.

Нагласио је да би, након што производња енергије започне, сваке године у локалну касу требало да се слије око 350.000 евра по основу такси.

Влада Српске је још у децембру прошле године расписала конкурс за додјелу концесије за изградњу вјетроелектране “Гребак” у Невесињу, а процијењена вриједност инвестиције је око 130 милиона марака. Концесија се додјељује на период од 50 година, а иницијативу за додјелу концесије покренуло је привредно друштво “ВЕ Гребак” из Невесиња, које већ деценију истражује потенцијале вјетра на тој локацији, удаљеној око пет километара од центра Невесиња. Инвеститори су раније нагласили да је просјечна брзина вјетра на локалитету Гребак седам метара у секунди. +

 

Локације

Миленко Авдаловић истиче да је увјерен да ће након што први киловати струје “потекну” са Гребака, бројни инвеститори доћи у Невесиње.

- Положај наше општине је такав да осим Гребака имамо још три потенцијалне локације на којима би могли бити изграђени вјетропаркови. То су Морине, Трусина и Крушевљани - рекао је Авдаловић.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана