Сумњиво 150 предузећа због извоза трупаца

Маријана Миљић
Сумњиво 150 предузећа због извоза трупаца

Бањалука - Институције РС у чијој је надлежности шумарство и дрвопрерада добиле су списак са 150 домаћих предузећа која су лани извозила полупроизводе и производе од дрвета, а сва ће се наћи под лупом приликом закључивања нових уговора о испоруци сировине за прераду.

Влада РС је почетком октобра прошле године увела забрану извоза трупаца како би домаћи прерађивачи имали довољно сировине и та одлука била је на снази до априла ове године. Поједина предузећа су упркос томе наставила да извозе трупце из Српске. Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС је због тога недавно затражило од Управе за индиректно опорезивање БиХ (УИО) списак свих предузећа која су извозила трупце.

- Списак има 77 страна и обухватио је читаву прошлу годину. У том документу извоз је приказан по тарифама тако да је могуће утврдити ко је извозио трупце само одласком у предузећа. По тарифама је тешко закључити која су предузећа извозила трупце - казао је извор “Гласа Српске” из “Шума РС”.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде потврдили су да су затражили списак од УИО.

- На списку се налази око 150 предузећа која су лани извозила полупроизвод и готов производ од дрвета, а један дио и огревно дрво. Списак смо анализирали, али нисмо могли утврдити прецизно ко је извозио трупце јер он обухвата и период када одлука Владе није била на снази. Нисмо могли детаљно утврдити да ли је ријеч о извозу трупаца или резаној грађи - рекао је помоћник министра за шумарство РС Горан Зубић и додао да ће фирме са списка остати под посебном присмотром и да ће за оне које наставе са старом праксом остати без нових уговора о испоруци сировине са “Шумама РС.

Нагласио је да је и тржишна инспекција у контролама поштовања Владине одлуке о забрани извоза трупаца утврдила да су је кршила поједина предузећа.

  • У 28 контрола предузећа утврђено је да њих осам крши одлуку Владе и извози трупце - казао је Зубић и додао да су тим предузећима изречене казне.

Иницијатива влада ентитета

Како би стали украј извозу трупаца владе РС и ФБиХ затражиле су од Савјета министара ВиХ да забрани извоз на двије године.

Увођењем ове мјере домаћи дрвопрерађивачи ријешили би проблем недостатка дрвета и биљежили још боље резултате. Владе ентитета траже од Савјета министара увођење таксе на извоз резане грађе од букве и храста и огревног дрвета такође на двије године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана