Судбина робе коју одузму службеници УИО БиХ у рукама судова

Милијана Латиновић
Судбина робе коју одузму службеници УИО БиХ у рукама судова

Бањалука - Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ по наредби судова лани је уништила заплијењену робу вриједну скоро 460.000 КМ, док је на добош отишао плијен вриједан око 480.000 марака.

 

 

 

Начелник Одјељења за комуникације и међународну сарадњу УИО БиХ Ратко Ковачевић истиче за “Глас Српске” да су службеници лани заплијенили разну робу вриједну 7,5 милиона КМ, што је за 700.000 марака више у односу на 2017. годину.

 

Према подацима УИО БиХ, међу заплијењеном робом највише је било дувана и дуванских прерађевина, затим текстила, обуће, техничке робе и дијелова за аутомобиле. Међу плијеном су се нашли и козметика, парфеми, те мобилни телефони и роба широке потрошње.

Ковачевић истиче да је ријеч о роби која је предмет царинских прекршаја, а коју службеници УИО одузимају приликом обављања редовних активности, и то од физичких и правних лица.

- Она има карактер привремено одузете робе, те у том смислу УИО не може њоме слободно располагати - појаснио је Ковачевић.

Он појашњава да о судбини привремено одузете робе одлучују надлежни судови по основу поднесених захтјева за покретање прекршајног поступка, те да је одлука суда у том погледу коначна и обавезујућа за УИО.

- За правоснажно одузету робу надлежни суд обично у пресуди каже шта ће се с предметном робом даље дешавати, хоће ли бити уништена, продата или нешто треће, а све у зависности од врсте робе. УИО БиХ лани је на аукцијама продала заплијењену робу вриједности 479.439 КМ, те по наредби судова уништила робу вриједну 459.332 КМ - рекао је Ковачевић.

Он је појаснио да се аукције организују у сједишту надлежног регионалног центра УИО, гдје се налази одузета роба или у централном складишту уколико је одузета роба тамо складишћена.

- На аукцији могу да учествују правна и пунољетна физичка лица, као и физичка лица која обављају дјелатност регистровану код надлежног органа, осим запослених у УИО и лица која су у родбинском односу са неким од запосленика УИО. Прије почетка аукције понуђачи су дужни да положе депозит у износу од десет одсто од почетне цијене робе која се продаје. Депозит се уплаћује безготовински на депозитни рачун УИО или готовином на благајни регионалног центра на сам дан одржавања аукције - појаснио је Ковачевић.

Процјена вриједности

Ратко Ковачевић истиче да робу која се продаје на аукцијама процјењују комисије формиране у надлежним регионалним центрима.

-  Вриједност робе, у коју су укључени сви индиректни порези, комисија утврђује на основу расположиве документације и стварног стања робе која се продаје. Уколико вриједност робе не може бити утврђена на овај начин, комисија вриједност утврђује на основу цијене идентичне или сличне робе на домаћем тржишту, умањене за уобичајене трошкове пословања у трговини - рекао је Ковачевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана