Строже контроле нелегалних попуста

Маријана Миљић
Строже контроле нелегалних попуста

Бањалука/Добој - Агенција за осигурање РС појачаће контроле осигуравајућих кућа у Српској како би открила ко од њих даје нелегалне попусте приликом регистрације возила, а оне које се и даље буду служиле са тим остаће без дозвола за рад.

Закључено је то у петак на састанку у Добоју челника Агенције за осигурање РС са директорима свих осигуравајућих кућа у Српској.

- На састанку смо анализирали рад на уређивању тржишта када је ријеч о давању нелегалних попуста на осигурање од ауто-одговорности. На састанку смо донијели смјернице за даље поступање, а ријеч је о томе да правила која је донијела Агенција за осигурање раније морају дословно примјењивати све осигуравајуће куће - рекао је предсједник Удружења друштава за осигурање РС Миломир Дурмић, који је и на челу “Дрина-осигурања”.

Нагласио је да су све осигуравајуће куће на састанку исказале опредјељење да неће давати нелегалне попусте.

- Челници Агенције за осигурање РС упозорили да неће имати милости и да ће наставити са интензивнијим контролама. Сва она друштва која не буду поштовала законске и подзаконске акте сходно тим смјерницама претрпјеће санкције, које подразумијевају и одузимање дозвола за рад осигуравајућим кућама која буду кршиле прописе - навео је Дурмић.

Предсједник Извршног одбора Удружења друштава за осигурање РС Миленко Мишановић, који је и на челу “Нешковић осигурања” рекао је да је јасно да и даље поједина друштва упркос свим апелима и актима дају нелегалне попусте на осигурање од ауто-одговорности.

- Ријеч је углавном о оним кућама које премију прибављају путем заступника у станицама за технички преглед. Донијели смо закључак да буду појачане контроле управо на тим сегментима код цијена техничких прегледа који директно утичу на премију осигурања и заступничких провизија те других давања која се не види. Надам се да ће већ од понедјељка тржиште бити боље уређено - навео је Мишановић.

Попусти приликом закључивања полисе осигурања од ауто-одговорности годинама су један од највећих проблема на тржишту, а осигуравајуће куће су их давале упркос договору да то неће чинити, а касније и донесеним правилима којима је то строго забрањено и кажњиво.

Нови састанак

Миленко Мишановић рекао је да ће директори осигуравајућих кућа поново за 15 дана одржати састанак и анализирати шта је урађено у вези са питањем рјешавања проблема са давањем нелегалних попуста на осигурање од ауто-одговорности.

- До тада ћемо одржавати редовно сједнице и подносити седмични извјештај Извршном одбору Удружења друштава за осигурање РС - казао је Мишановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана