Страни капитал штити нафтне интересе БиХ

nezavisne.com
Страни капитал штити нафтне интересе БиХ

Сарајево, Бањалука - Интересе БиХ у Свјетском нафтном комитету (WPC) са сједиштем у Лондону заступа Нафтни комитет у БиХ и ништа не би било спорно да тај комитет нису основале компаније са страним капиталом, тако да, практично, интересе БиХ у нафтном сектору "штите" странци, а не домаћи дистрибутери и Рафинерија.

Нафтни комитет БиХ основале су крајем 2016. године компаније "Петрол", "Г-петрол" и "Холдина", а већ почетком, тачније у априлу 2017. године постали су члан Свјетског нафтног комитета, који дјелује од 1933. године.

"У Нафтни комитет у БиХ није укључена ниједно од домаћих предузећа која се баве овом дјелатношчу, нису укључена постојећа ентитетска удружења прометника нафтних деривата, а ни једина рафинерија у БиХ. На тај начин у рад Нафтног комитета, а посредно и у рад и активности међународних удружења, није укључен већински дио ове привредне гране у БиХ, а посебно Комитет није репрезентативан са становишта домаћег капитала и предузетништва. Пракса у регији, а сасвим сигурно и шире је сасвим другачија", рекао је Предраг Кожул, посланик у Представничком дому парламента БиХ, тражећи од Министарства спољне трговине и економских односа БиХ да предузме активности како би се промијенила структура Нафтног комитета и како би члан међународног удружења било репрезентативно удружење домаћег нафтног сектора.

Тренутно интересе нафтног сектора у БиХ штите два ентитетска удружења, и то Удружење прометника нафтних деривата ФБиХ и Групација за промет нафтом и нафтним дериватима, која дјелује при Привредној комори Републике Српске. У оба ова удружења сматрају да је неприхватљиво да интересе БиХ у иностранству у нафтном сектору заступају компаније у којима није домаћи капитал.

"Неприхватљиво је да неко удружење које су основала три члана заступа цијелу БиХ, поготово ако узмемо у обзир да се ради о компанијама које су практично у страном власништву. Мало ми је то све чудно јер Република Српска и Федерација БиХ имају своје групације које се баве питањем нафте и нафтних деривата", рекао је Зоран Берак, секретар Групације за промет нафтом и нафтним дериватима РС.

У Нафтном комитету БиХ јуче су нам рекли да су они као удружење основани и дјелују у складу с легислативом у БиХ те да, поред оснивача, у њиховом раду учествују и компаније "Kopex Sarajlić ", "БП Чавкуновић", "AC Oil " Мостар, а приступнице су послане свим релевантним компанијама и привредним субјектима из ове области.

"Чланови Удружења могу бити све заинтересоване компаније из нафтног сектора, како је то дефинисано Статутом Удружења. Нафтни комитет у БиХ је отворен за сарадњу са свим заинтересованим нафтним компанијама чији је циљ консолидација и уређење тржишта нафте и нафтних деривата", рекли су нам јуче у Нафтном комитету у БиХ.

У незваничним разговорима с људима блиским Нафтном комитету БиХ сазнајемо да су били принуђени да се организују јер њихови интереси нису заступани на најбољи могући начин те да чланство у Нафтном комитету никоме није забрањено.

Занимљиво је и да је Министарство спољне трговине и економских односа БиХ половином 2017. године било покровитељ конференције коју је организовао Нафтни комитет, а која је, како су навели у одговору на посланичко питање Предрага Кожула, била прилика за отварање нових могућности за развој нафтног сектора у БиХ.

Говорећи о Кожуловој иницијативи да се предузме све што је у надлежности овог министарства како би се питање представљања БиХ уредило у складу с интересима бх. привреде, у Министарству спољне трговине и економских односа БиХ кажу да је Нафтни комитет БиХ основан као удружење и да је отворен за учлањење свих осталих нафтних компанија и ентитетских удружења.

"Законом о удружењима и фондацијама БиХ нисмо у могућности утицати на одлуке и састав", рекли су у Министарству спољне трговине и економских односа БиХ одговарајући на једно посланичко питање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана