Страх од рада на црно не јењава

Милијана Латиновић
Страх од рада на црно не јењава

Брчко - Фискалне касе у Брчко дистрикту су за протекли мјесец уведене у бројне угоститељске објекте, бензинске станице и апотеке, а иако надлежни најављују да ће на овај начин сузбити сиву економију, привредници стрепе да ће они који су до сада радили на црно и даље измицати закону.

Иако је процес фискализације у Брчком започео крајем прошле године усвајањем закона, прве фискалне касе требало је да буду уведене до краја фебруара, то се није десило, јер су надлежни имали потешкоћа да обезбиједе пломбе за фискалне касе. Због свега тога, први фискални уређаји у дистрикту уведени су тек 8. марта.

Директор Дирекције за финансије Мато Лучић рекао је за “Глас Српске” да увођење фискалних каса протиче у најбољем реду.

- Сви они који према одлуци дирекције треба да буду обухваћени овим системом, већ су поднијели захтјеве за увођење фискалних каса и до сада није било никаквих проблема - казао је Лучић.

Подсјетио је да су прве касе уведене на бензинске пумпе, у апотеке и угоститељске објекте.

- До краја године око 2.800 пореских обвезника биће уведено у овај систем - истакао је Лучић.

Привредници у Брчком су подржали увођење фискалних каса јер су, кажу и до сада издавали фискалне рачуне и предавали пазаре.

- Процес фискализације започео је још лани, а примјена је у току. Уводе се фискалне касе по дјелатностима и ми смо подржали тај процес иако смо свјесни свих обавеза које нас очекују у будућности, од трошкова за набавку опреме до одржавања тог система - рекао је предсједник Привредне коморе Брчко дистрикта Јеленко Илић.

Додаје да се очекује да ће фискализација “увести ред” у пословање.

- Иако је ријеч о додатном намету у ова тешка времена, нисмо хтјели да будемо изузетак у земљи. Страхујемо само да ће они који су и до сада радили на црно, тако радити и у будућности и да ће веома тешко бити њих увести у легалне токове - казао је Илић и додао да се спекулише да је у Брчком неколико стотина оних који већ годинама раде на црно.

Надлежни у дистрикту раније су истакли да је значај фискализације вишеструк те да ће прије свега омогућити сузбијање сиве економије и поуздано евидентирање промета у реалном времену.

Динамика увођења фискалних каса требало је да буде спроведена у три циклуса. Према процјенама надлежних на подручју дистрикта требало би бити уведено око 50.000 фискалних уређаја.

Занатлије

Према подацима Комисије за фискализацију у Брчком, фискализације ће бити ослобођена пољопривредна газдинства, занатлије које се баве старим занатима и они који порез на доходак плаћају у паушалном износу. У систем ће бити уведени и велепродаја и адвокатска дјелатност.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана