Столице из Српца чекају повољан кредит

Дејан Јовичић
Столице из Српца чекају повољан кредит

Србац - Уколико бисмо добили повољан кредит за завршетак изградње треће производне хале, повећали бисмо извоз наших производа у европске земље и запослили најмање десет нових радника, рекао је србачки привредник Момир Аничић, који је с италијанским инвеститорима прије 17 година отворио индустријски погон “Атом компани” у Српцу.

Ова фирма тренутно запошљава 27 радника, којима редовно исплаћује плате, као и обавезе према држави. Тренутно раде три производна програма, и то производња металног намјештаја и носача папира за индустрију које извозе у Италију и производња украсних елемената за коњску опрему за купца из Холандије.

Нарочито им је развијена производња металних конструкција за столице за којима влада велика потражња иностраних партнера, па су тако на самом почетку у понуди имали три модела, а данас производе чак 200 различитих врста столица.

- Тренутно радимо полупроизводе које испоручујемо на инотржиште, гдје се обављају фарбање, тапацирање и други радови до финалног производа. С обзиром на то да купци имају све веће захтјеве за готовим производима, то нас је мотивисало да почнемо изградњу треће хале у којој бисмо инсталирали аутоматску линију за пластификацију и створили могућност да сав посао завршимо у нашем погону - рекао је Аничић.

Проширење погона са садашњих 3.600 на 5.200 метара квадратних је у току, а почетна средства су обезбијеђена путем микрокредитних друштава јер у овој фирми још нису успјели доћи до повољних кредитних средстава у износу од 600.000 КМ како би завршили инвестицију.

- Кренули смо да градимо и радићемо док будемо имали средстава. Сами нисмо у могућности да финансирамо овако велику инвестицију јер све што зарадимо дајемо за плате, обавезе према држави и покривање трошкова производње. Имали смо обећања неколико банака да ће нам одобрити кредит под повољним условима, али то се још није десило - истакао је Аничић.

На тржиште у овом тренутку сваког мјесеца испоручују чак 30.000 металних столова и столица за двије фирме из Италије, а успоставили су сарадњу и с италијанским инвеститорима који су отворили фирме у Градишци и Челинцу.

Потражња за њиховим производима стално расте, а због недостатка простора и квалитетне радне снаге нису у могућности да уговоре већи обим посла. Недавно су запослили четири нова радника, од чега су за двојицу добили подстицаје Завода за запошљавање, али су и поред тога у сталном недостатку радне снаге.

Одлазак кадра

Момир Аничић истиче да је неколико радника који су у “Атому” стекли потребно знање за рад на ЦНЦ машинама у иностранство отишло чим се указала прва прилика.

- У нашој земљи су такви услови да једноставно не можемо парирати страним фирмама по висини плате и другим погодностима. Проблем нам је такође да нађемо људе који би радили повремене послове, чак и онда када им дамо слободу да сами одреде своју дневницу - истакао је Аничић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана