Штедња расте и уз никад ниже камате

Маријана Миљић
Штедња расте и уз никад ниже камате

Бањалука - Депозити у банкама у РС расту упркос великом паду каматних стопа на штедњу, што значи и мању зараду од положеног новца.

У Агенцији за банкарство РС казали су да су на крају прошле године депозити банкарског сектора износили 5,4 милијарде марака и већи су за 369,9 милиона или седам одсто у односу на 2016. годину. Упркос томе, расходи банкарског сектора на крају 2017. године на основу камата на депозите смањени су за 12,6 милиона или 17 одсто на 63,3 милиона КМ у односу на крај 2016. године.

- Пад ових расхода резултат је смањења каматних стопа на депозите - казали су у Агенцији за банкарство.

Просјечна пондерисана ефективна каматна стопа на депозите код банака у РС у 2017. години износила је 0,89 одсто и мања је за 0,31 проценат у односу на крај 2016. године. Пондерисана ефективна каматна стопа на краткорочне депозите у прошлој години смањена је за 0,27 одсто, док је на дугорочне депозите пала за 0,6 процената.

Економисти истичу да су се домаће банке прилагодиле тренду смањења камата на свјетском финансијском тржишту.

-  То су све потези усмјерени ка томе да власнике новца подстакну да га не држе депонованог у банкама, већ да га усмјере у инвестиције и тиме створе могућност за раст бруто домаћег производа и стварање нове вриједности. Међутим, поучени искуством, становници, посебно код нас, нису вољни и немају могућност да улажу у пројекте којих све више недостаје. Они у страху од тога шта ће бити чувају новац у банкама упркос каматним стопама које никада нису бале ниже. На то их стимулише и држава, која гарантује сигурност штедње и грађани не желе да ризикују и да стављају новац у оптицај - казао је члан Удружења економиста РС - SWOT Александар Љубоја.

Објашњава да упоредо са падом камата на штедњу падају и камате на кредите.

- На иностраном тржишту је велика понуда новца по веома ниској цијени, док је на домаћем присутна и велика количина неактивног новца. Банке нису заинтересоване да привлаче депозитаре високом каматном стопом јер имају кредитни потенцијал и јефтин новац који могу купити на тржишту - казао је Љубоја.

Његова процјена је да ће тренд смањења каматних стопа на депозите бити настављен.

  • Немамо инвестиције, већ страхове који су, прије свега, изазвани политичком нестабилношћу у земљи. Свједоци смо из дана у дан све шокантнијих изјава неодговорних политичара. Због тога од просјечног грађанина можемо очекивати само да чува новац за црне дане - закључио је Љубоја.

Износ депозита и расходи банака за камате у 2017. у односу на 2016. годину

5,4 милијарде - укупни депозити

369,9 милиона - раст депозита

63,3 милиона - расходи за камате

12,6 милиона - смањење расхода за камате

Каматне стопе на депозите

0,31% - пад просјечне камате на депозите

0,27% - пад камате на краткорочне депозите

0,6% - пад камате на дугорочне депозите

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана