Станови у РС јефтинији, повећана продаја

Агенције
Станови у РС јефтинији, повећана продаја

Бањалука - У Републици Српској је у трећем тромјесечју ове године продат 481 нови завршени стан, што је више за 18,2 одсто него у истом периоду прошле године, подаци су Републичког завода за статистику.

Просјечна цијена продатих нових станова у трећем тромјесечју износи 1.434 КМ по метру квадратном и нижа је за 10,6 одсто него у истом прошлогодишњем периоду.

Корисна површина продатих станова била је 25.977 метара квадратних и већа је за 14,2 одсто у односу на исти период прошле године.

Број предвиђених станова за градњу у трећем тромјесечју ове године у односу на исти период 2017. већи је за 12,5 одсто.

Економиста Ђурђица Стојадиновић рекла је да пад просјечне цијене квадрата стана у трећем тромјесечју у односу на исти прошлогодишњи период треба посматрати по појединим мјестима, а не за цијелу Српску.

"Видљиво је да цијене станова у Бањалуци не падају већ дужи период, а достижу и цифру већу од 2.000 КМ за квадрат и убједљиво су највеће у Републици због потражње на том подручју. У осталим мјестима убједљиво је мања тражња и промет некретнинама, али и цијена по квадратном метру стана", навела је Стојадиновићева.

Према њеним ријечима, по аналогији то важи и за продату корисну површину стана, као и за број продатих станова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана