Стабилније снабдијевање струјом покреће индустрију у Оштрој Луци

Данијела Стоканић
Стабилније снабдијевање струјом покреће индустрију у Оштрој Луци

Оштра Лука - Изградња расклопне трафо-станице (РТС) од 20 киловолти почела је у петак у Оштрој Луци, а ова инвестиција бањалучке "Електрокрајине" омогућиће стабилније и квалитетније снабдијевање струјом потрошача, као и развој индустрије у овој општини.

Почетак радова озваничили су директорица "Електрокрајине" Сека Кузмановић и начелник општине Оштра Лука Драган Станар свечаним откривањем табле пројекта. Вриједност инвестиције је 465.000 марака, а рок за завршетак радова 120 дана.

Кузмановићева је истакла да су разлози за изградњу расклопне трафо-станице у овој општини вишеструки, од потребе веће поузданости и квалитета у снабдијевању купаца струјом до омогућавања одређеног степена електроенергетске аутономије општине.

- Биће омогућено квалитетније напајање подручних трафо-станица са далеко мањим бројем испадања из погона. То подразумијева уградњу селективне заштите, тако да ће за случај квара на 20 киловолтној мрежи испадати из погона само нужни дио, а не комплетна мрежа, као што се до сада дешавало - казала је Кузмановићева.

Додала је да ће овај објекат представљати корак више ка реализацији идеје да "Електродистрибуција" Приједор у Оштрој Луци отвори пословницу са којом би била ближа и ефикаснија у услуживању потрошача из ове општине.

Кузмановићева је подсјетила да је "Електрокрајина" лани остварила напредак у свим важним сегментима пословања, од смањења дистрибутивних губитака, повећања нивоа наплате, до раста прихода и профита.

Станар је нагласио да је изградња расклопне трафо-станице веома битан догађај за ову општину јер ће снабдијевање струјом становника бити стабилније.

- Трафо-станица се налази у непосредној близини индустријске зоне, која је дефинисана просторним планом општине. Ово је најзначајнији електроенергетски објекат који се ради на простору општине, а омогућиће развој индустрије у Оштрој Луци - казао је Станар.

Додао је да је раније било мањих проблема у снабдијевању становника електричном енергијом, док ће изградњом ове расклопне трафо-станице централни дио општине добити далеко квалитетнију и стабилнију струју.

Радне јединице

Драган Станар је истакао да Оштру Луку, која је смјештена у западном дијелу Српске, покривају три радне јединице "Електрокрајине". Подгрмечки дио покрива радна јединица Нови Град, централни радна јединица Приједор, док трећи дио, који гравитира према граду на Врбасу, покрива радна јединица Бањалука.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана