Српска фирма постаје сувласник “Орла”?

Милијана Латиновић
Српска фирма постаје сувласник “Орла”?

Бијељина - Влада Републике Србије одредиће државну фирму која би требало да постане сувласник Акционарског друштва за производњу и ремонт турбомлазних мотора “Орао” у Бијељини.

Објелодањено је то јуче током посјете предсједника РС Милорада Додика и министра одбране Србије Александра Вулина овом предузећу. Додик је најавио намјеру за власничку трансформацију овог предузећа у чије ће власништво са 50 одсто ући државна фирма коју одреди Влада Србије.

- На тај начин обезбиједила би се сигурност посла и неопходан нови технолошки корак у компанији која већ има организовану производну дисциплину - рекао је Додик.

Он је захвалио Вулину на подршци коју Србија пружа, не само “Орлу”, него и “Космосу” и “Специјалним моторима” на Палама, истичући да би без тога било теже очувати капацитете у Српској.

- Вјерујем да за “Орао” долазе свјетлији дани - истакао је Додик и додао да Србија показује успон у вези са модернизацијом војске, гдје Српска види шансу и жели да буде дио тог успјеха.

Додик је нагласио да је “Орао” допринио привредном расту Бијељине, а да је за Српску једно од најважнијих технолошки опремљених предузећа ове врсте.

Он је захвалио радницима који су надљудским напорима очували ову фабрику, технологију и знање и додао да би компанија била много здравија и моћнија да је својевремено није зауставио високи представник међународне заједнице у БиХ Педи Ешдаун пласирањем лажних прича.

Додик је најавио да ће Влада наредне седмице дозначити “Орлу” средства за исплату једне плате, након што су радници компаније раније одлучили да сачекају плату да би се могла купити неопходна опрема за производњу.

Вулин је истакао да је ова компанија једна од стратешки важних за развој ваздухопловства у Србији.

- Због тога смо ове године у послове са “Орлом” уложили више од три милиона евра и могу да рачунају у наредних пет година да обим сарадње неће падати испод тога - рекао је Вулин и додао да бијељински “Орао”, као и Фабрика мотора специјалне намјене на Палама и бањалучки “Космос” могу да рачунају на пуну подршку Министарства одбране Србије.

Директор “Орла” Милан Прица захвалио је Вулину и Додику на подршци.

- Да није било српског ваздухопловства, ми не бисмо опстали, а данас смо ушли у фазу да радимо за тржиште Индије, Енглеске, Италије, за цијели свијет, а највећи корисник наших услуга и даље је Србија - рекао је Прица.

Спомен-соба

Милорад Додик и Александар Вулин обишли су јуче и спомен-собу за раднике “Орла” погинуле у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Спомен-соба у кругу фабрике чува сјећање на 23 погинула и 75 рањених бораца Војске РС који су били запослени у овом предузећу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана