“Srbijagas” većinski vlasnik “Gas prometa”

Milijana Latinović
“Srbijagas” većinski vlasnik “Gas prometa”

Banjaluka - Preduzeće “Srbijagas” postalo je većinski vlasnik “Gas prometa” Pale nakon potpisivanja ugovora o uređenju imovinsko-pravnih odnosa, čime niko više neće moći da osporava pravni status paljanskog preduzeća.

Ugovor su juče u Banjaluci potpisali generalni direktori “Srbijagasa” Dušan Bajatović, “Gas prometa” Istočno Sarajevo-Pale Milomir Draganić i direktorica Investiciono-razvojne banke RS Snežana Vujnić.

Ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić istakao je da se potpisivanjem ovog ugovora mijenja vlasnička struktura u paljanskom preduzeću te da  “Srbijagas” postaje većinski vlasnik akcija “Gas prometa” sa 39,14 odsto, Akcijski fond RS imaće 26 odsto, Penzioni rezervni fond deset odsto, Fond za restituciju pet odsto, a ostali fondovi 18,29 odsto.

- “Gas promet” sada može pravno da nastupa na potpuno drugačiji način i više ga niko ne može osporiti, pa ni “BH gas”, koji je do sada osporavao pravni status našeg preduzeća - rekao je Đokić, naglasivši da se na regulisanju odnosa između ovih dvaju preduzeća radilo još od 2002. godine. 

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić rekao je da su potpisivanjem ugovora riješeni imovinsko-pravni odnosi dvaju preduzeća.

- Ovo pitanje je bilo prioritet u radu resornih ministarstava. Srbija će pomagati razvoju gasnog sistema u Srpskoj jer je to preduslov za razvoj privrede. Gas postaje ključni energent za razvoj ekonomije - rekao je Antić i naglasio da Srpska i Srbija moraju da iskoriste potencijale Drine i da grade hidrocentrale.

Bajatović je rekao da je realizacija projekta gasifikacije prioritet i da bi od početka izgradnje za nešto više od tri godine mogao biti završen krak gasovoda od Beograda prema Srpskoj.

- Radna grupa bi trebalo da utvrdi plan kako će se kretati gasovod od granice sa Srbijom do Banjaluke. Imamo neke ideje za finansiranje i strateške partnere, pa videćemo kako će to ići dalje - rekao je Bajatović i dodao da o svemu razgovaraju i sa kompanijama iz FBiH.

Prvi čovjek “Gas prometa” izrazio je zadovoljstvo jer je ugovorom riješen problem koji je godinama opterećivao to preduzeće.

- Dobili smo mnogo vlasničkim povezivanjem sa “Srbijagasom”, koji potpuno legalno ulazi na tržište Srpske i BiH. Sve planove i djelatnosti usklađivaćemo sa “Srbijagasom”, a od njih imati potpunu tehničku podršku - kazao je Draganić.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić.

“Turski tok”

Petar Đokić je podsjetio da je na posljednjoj zajedničkoj sjednici vlada Srpske i Srbije aktuelizovano pitanje razvoja gasne mreže i izgradnje gasne infrastrukture kroz Srpsku nakon što je deblokiran proces izgradnje gasovoda “Turski tok”.

- “Srbijagas” je spreman da učestvuje u realizaciji tog projekata kroz Republiku Srpsku i to nam mnogo znači - kazao je Đokić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana