Спољнотрговинска комора БиХ добила ново руководство

Маријана Миљић
Спољнотрговинска комора БиХ добила ново руководство

Теслић - Немања Васић и Ахмет Егрлић остају на челу Спољнотрговинске коморе (СТК) БиХ још четири године, а једина промјена у врху је именовање Вјекослава Вуковића умјесто Бруне Бојића.

Одлука је донесена на сједници Скупштине СТК у Теслићу на којој су, поред тројке која ће бити на позицијама предсједника и потпредсједника, изабрани и Управни и Надзорни одбор коморе. Сви ће на дужност ступити 1. јула ове године и овом привредном асоцијацијом руководиће до 30. јуна 2022. године.

Васић је добио једногласну подршку Скупштине СТК, због чега није скривао задовољство.

- Сви делегати гласали су да поново руководим комором, тако да мој противкандидат није имао шансе. У претходни мандат ушао сам када је у СТК-у владало хаотично стање, тако да смо у претходне четири године успјели да консолидујемо комору. То је прва адреса у коју сада предузећа могу да дођу и ријеше своје проблеме. Такав курс задржаћемо и у новом мандату - казао је Васић.

Говорећи о приоритетима у новом мандату, Васић је рекао да ће наставити да јачају СТК и привреду.

- Наставићемо са промоцијом наших производа у иностранству како би што више робе било извезено, док ћемо, с друге стране, заједничким снагама ићи ка властима ентитета и на нивоу БиХ како бисмо рјешавали проблеме. Фокус ће бити на растерећењу привреде како би домаћа предузећа постала конкурентнија и могла да повећавају плате запосленима. Плате не могу кренути узлазном путањом док је привреда суочена са астрономским бројем намета - рекао је Васић.

Бојић, који је на челу СТК-а био два мандата, повукао је кандидатуру на сједници Скупштине и на његовом мјесту у идуће четири године из реда хрватског народа биће Вуковић.

- За два мандата сам довољно урадио. Од новог руководства добио сам подршку да својим искуством помажем у руковођењу коморе - казао је Бојић.

Са Вуковићем јуче нисмо успјели да ступимо у контакт јер се није јављао на телефонске позиве, као ни са Егрлићем који је једногласно изабран за још један мандат на челу СТК-а.

Тројка на челу СТК БиХ ротира се на позицији предсједника по националном кључу сваких 16 мјесеци.

Вуковић

Вјекослав Вуковић је највећи дио досадашње каријере провео у Министарству безбједности БиХ гдје је био дугогодишњи помоћник министра и послије деценије се повукао 2016. године.

У центар пажње доспио је 2009. године када је ухапшен у Ријеци под сумњом да је продао оружје двојици Ријечана који су означени као организатори убиства. Вуковић је послије маратонског суђења правоснажно ослобођен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана