Скупи аутомобили и накит пркос оскудици

Данијела Стоканић
Скупи аутомобили и накит пркос оскудици

Бањалука - Увоз луксузне робе попут злата, драгог камења и аутомобила свједочи да за многе у БиХ нема кризе, а за ту намјену је у прва четири мјесеца ове године издвојено више од 356 милиона КМ.

Само десет најскупљих аутомобила коштало је 3,18 милиона марака. Подаци Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ говоре да је за четири мјесеца ове године у БиХ увезено 3.929 нових аутомобила.

- Први на листи по вриједности је “порше” који је коштао 514.095 марака са дажбинама. Другу позицију заузима “ферари”, који је плаћен 420.704 марке, а власник је само за дажбине на увоз платио још 71.562 КМ. Треће, четврто, седмо, девето и десето мјесто међу најскупљим аутомобилима заузимају “мерцедеси”, док остала мјеста међу десет најскупљих попуњавају “поршеи” - казали су у УИО.

Када је у питању накит, подаци УИО за прва четири мјесеца ове године показују да је само за драго камење плаћено 2,6 милиона КМ, што је готово двоструко више у односу на исти период лани.

- За накит од злата, драгог камења и других племенитих метала из увоза за протекла четири мјесеца потрошено је 3,67 милиона, док је лани у истом периоду тај износ био 3,06 милиона КМ - подаци су УИО.

Продавци истичу да су, узимајући у обзир економску ситуацију, задовољни продајом накита.

- Продаја накита у златарама се полако поправља. Није велики скок у односу на претходне године, али задовољан сам - рекао је власник ланца златара Раденко Регојевић.

Члан Удружења економиста РС - SWOT Предраг Дудуковић каже да повећање увоза луксузне робе показује да расте и број екстремно богатих, које дијели дубок јаз у односу на просјечног становника БиХ.

- То је и карактеристика земаља у транзицији гдје се ствара јаз између богатих и сиромашних. Богатији имају све више, док сиромашни остају и без оног што су имали - објашњава Дудуковић.

Он је увјерен да ће овај тренд бити настављен и у наредним годинама.

  • Јаз између богатих и сиромашних у БиХ биће све дубљи, јер је средњи слој, о којем се код нас толико прича, готово ишчезнуо - истакао је Дудуковић.

Извоз накита

Према подацима УИО БиХ за четири мјесеца ове године извоз у области племенитих метала вриједио је четири милиона КМ.

Он се углавном односио на отпад и ломљавину вриједну 3,36 милиона КМ. На иностраним тржиштима завршило је драго камење вриједно 368.670 и злато које је плаћено 52.211 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана