Скочио увоз половњака

Милијана Латиновић
Скочио увоз половњака

Бањалука - На тржиште БиХ у прва два мјесеца ове године увезено је око 500 половних аутомобила више у односу на исти период лани, а трговци половњацима тврде да је разлог томе најављена забрана увоза возила са “евро четири” стандардом.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ у јануару и фебруару на домаће тржиште увезено је укупно 11.265 аутомобила, од чега је 9.841 половњака. Укупна вриједност увезених возила износила је око 126 милиона марака. Подаци УИО показују да је у истом периоду прошле године на тржиште БиХ увезено укупно 11.111 аутомобила, од чега је 9.333 половних. Вриједност свих увезених четвороточкаша у прва два мјесеца 2018. године била је око 131 милион марака.

Власник ауто-плаца “ДМ Топић” из Бањалуке Дејан Топић истиче за “Глас Српске” да су увозници половних аутомобила пожурили да увезу што више возила “евро четири” стандарда прије него што нови прописи ступе на снагу.

- Ускоро можда нећемо моћи увозити “евро четири” возила, а доста су тражена. У просјеку сам лани продавао по осам или девет таквих возила мјесечно - рекао је Топић.

Он сматра да “евро” норма није мјеродавна и да би увоз аутомобила требало ограничити према години производње.

- Закон по “евро” норми у БиХ није добро уређен, чему свједочи чињеница да сада, док је на снази “евро четири” стандард, може бити увезен бензинац произведен 2000. године, а не може дизелаш произведен 2005. године - истакао је Топић.

У ауто-кући “Аша ауто” у Приједору истичу да све земље у окружењу пооштравају контроле и техничке прегледе половних возила, а само БиХ пооштрава “евро” стандард.

- У Србији и Хрватској могу се увозити возила “евро три” стандарда, али је технички преглед неупоредиво озбиљнији од онога што се код нас ради. Сигурно да је најављено ограничење увоза половњака утицало на то да се повећа увоз - рекли су у тој ауто-кући.

Одлука којом ће се ограничити увоз половних аутомобила на “евро пет” стандард припремљена је и могла би бити ускоро усвојена, а раније се спекулисало да би нова забрана могла да ступи на снагу већ 1. маја.

У Министарству комуникација и транспорта БиХ раније су истакли да ће увођење “евро пет” стандарда допринијети смањењу загађења околине и опасности по здравље људи у БиХ, као и унапређењу стандарда у области заштите животне средине с аспекта коришћења моторних возила. Минимални “евро четири” стандард ступио је на снагу 1. априла 2016. године.

Електрични аутомобили

Према подацима УИО БиХ у прва два мјесеца ове године није увезен ниједан електрични аутомобил. Подаци показују да је лани у БиХ увезено седам, а годину раније десет електричних аутомобила. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана