Сировина кочница за 400 радних мјеста

Радмила Ђевић
Сировина кочница за 400 радних мјеста

Фоча - Општина Фоча има понуду инвеститора за отварање погона за финалну прераду дрвета у индустријској зони Брод на Дрини у којем би било запослено од 350 до 400 радника, али је за реализацију инвестиције неопходно отклонити препреку која се односи на ограничене капацитете за снабдијевање сировином.

План инвеститора је да у погону производи намјештај намијењен за извоз, за шта би требало годишње обезбиједити око 30.000 кубних метара дрвета. Посебан проблем је структура неопходних сировина јер је потребно 24.000 кубика букве и 6.000 кубика храста.

Уклањање препрека за реализацију била је тема састанка министра пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Стеве Мирјанића са начелником општине Фоча Радисавом Машићем.

- Шумско газдинство “Маглић” из Фоче годишње производи око 90.000 кубика дрвета, од чега су 70 одсто четинари и 30 одсто лишћари, тако да је биланс лишћара мањи од потреба овог прерађивачког капацитета, који би запослио између 350 и 400 радника - рекао је Мирјанић и додао да се ради о врло озбиљном пројекту.

У локалној управи појашњавају да су у контакту са потенцијалним пословним партнером, који има сличну фабрику у Фојници и ради за познати свјетски ланац продавница намјештаја “Икеа”.

- Производили бисмо столице и друге врсте намјештаја, а комплетна производња била би намијењена за извоз. Наш адут је да на подручју ове регије постоји довољно сировине и да то не би био само пројекат локалног, већ регионалног карактера. Другачијом расподјелом, односом и размишљањем о нашој заједничкој потреби да запослимо толики број људи, не само из Фоче, него из регије, овај пројекат је могуће реализовати - рекао је Машић.

Иницијативу за покретање погона у Фочи Мирјанић ће представити Влади РС. Општина Фоча је на себе преузела обавезу да надлежним институцијама достави податке са колико сировина, поготово буквом и храстом, располажу шумска газдинства у Фочи и околним општинама, те колико полуфинални прерађивачи могу да усмјере резане грађе за потребе финалне прераде.

У општини очекују да ће Влада РС имати разумијевања за ову иницијативу и пружити подршку отварању погона и запошљавању радника.

“Маглић” међу најбољима

Стево Мирјанић је похвалио фочанско Шумско газдинство “Маглић”. Он је истакао да је оно, на основу свих параметара, једно од најуспјешнијих шумских газдинстава у систему “Шума РС”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана