Сиромаштво неће бити препрека до дипломе

Анита Јанковић-Речевић
Сиромаштво неће бити препрека до дипломе

Бањалука - Школовање талентованих средњошколаца и студената слабијег имовинског стања из Републике Српске од сљедеће године биће знатно олакшано захваљујући новој Фондацији “Привредник”, која ће их стипендирати по узору на истоимене, братске фондове из Новог Сада и Загреба.

Битка за образовање и запослење једна је од највећих борби у животу сваког човјека, а дјеца којој на пут стане сиромаштво не треба да брину, јер ће њихове одличне оцјене и рад наградити привредници окупљени око ове фондације, која је основана у сриједу.

Предсједник “Привредника” Горан Рачић каже да је фондација у Српској основана по узору на оне из Новог Сада и Загреба с циљем да пружи помоћ даровитој дјеци током школовања, као и приликом запослења.

- Српско привредно друштво “Привредник” датира из 19. вијека, а његов идејни творац и оснивач је угледни српски банкар и трговац Владимир Матијевић, који је 1897. године са својом супругом и сарадницима покренуо ово друштво с визијом да побољша економске и социјалне прилике српског народа и створи средњи сталеж. Његову идеју ћемо од сада његовати и у Српској како би наша талентована дјеца лакше дошла до дипломе - рекао је Рачић.

Истакао је да су оснивачи фондације у Српској Привредна комора РС, Подручна привредна комора Бањалука, Академија наука и умјетности РС, те универзитети у Бањалуци и Источном Сарајеву.

- Приликом оснивања имали смо велику помоћ и подршку  фондације из Новог Сада и њеног предсједника Јове Радића. Настојаћемо да имамо веома блиску сарадњу с њима, као и са “Привредником” у Загребу и наш рад ће бити пресликан - навео је Рачић и додао да ће сједиште фондације бити у просторијама Привредне коморе, чији ће радници на волонтерској основи радити и за ово удружење. 

Рачић појашњава да ће се фондација финансирати искључиво од добротворних прилога привредника, те да ће право на стипендију имати средњошколци и студенти из цијеле РС, као и из Гламоча, Дрвара, Грахова, Босанског Петровца и других општина у ФБиХ у којима живе српска дјеца.

- Разговарали смо са великим бројем привредника и до сада је њих 15-ак подржало нашу идеју. Прилози ће бити њихова чиста воља и нећемо им ништа наметати. Јавни позив за стипендирање расписаћемо о Ђурђевдану идуће године и биће отворен све до Видовдана - прича Рачић.

Наводи да ће главни услов за добијање десетомјесечне стипендије бити успјех и то за средњошколце 4,8 и више, а за студенте девет и више. У разматрање ће бити узето и имовинско стање дјеце, с тим да ће предност имати ученици и студенти из сиромашних и вишечланих породица, дјеца без оба родитеља, са једним родитељем и слично.

- Број питомаца које ћемо стипендирати зависиће од новчаних средстава које будемо имали на располагању, а мјесечни износ ће бити између 180 и 200 марака, колико износи и у Србији. Сигурно је да ћемо имати већи број захтјева него што су наше финансијске могућности, али настојаћемо да помогнемо што већем броју младих - додао је Рачић. 

Предсједник “Привредника” у Новом Саду Јово Радић каже да се резултати рада “Привредника” мјере бројем одшколованих питомаца, којих је од оснивања фондације до краја Другог свјетског рата било око 43.000, а од реоснивања 1993. године до данас око 2.600.

- Фондација је због социјалистичког управљања забрањена 1946. године и није постојала све до 1993. када је група бивших питомаца одлучила да Матијевићеву идеју поново оживи. “Привредник” је пре укидања функционисао тако што су донатори градили шегртске домове и у њих доводили децу из сиромашних породица са свих простора где су живели Срби. Обезбеђивали су им храну и уговор са занатлијама који су их школовали и обучавали. По завршетку заната питомци су добијали подршку да се врате у родни крај и оснују своје занатске радње - наводи Радић и објашњава да се на тај начин стварала средња класа и опстанак на Срба на вјековним огњиштима.

Каже да је “Привредник” у свом власништву имао око 17 шегртских домова који су грађени у најелитнијим дијеловима  Београда, Новог Сада, Панчева, али да је цјелокупна имовина фондације конфискована.

- Донатори “Привредника” постали су најугледнији Срби тога доба попут Михајла Пупина, Николе Тесле, Јована Цвијића, Николе Пашића, Милоша Црњанског и многих других. Краљ Александар Први Карађорђевић постао је покровитељ “Привредника” 1922. године - додао је Радић.

Истиче да је фондацију након реоснивања 1993. године прво подржала Српска православна црква, Српска академија наука и уметности, Матица Српска и један број угледних научних и јавних радника Србије. Они су тада одлучили да конкурс распишу од Ђурђевдана до Видовдана, с обзиром на то да су та два датума уткана у историју српског народа.

- Од тада конкурсе традиционално расписујемо између тих датума и  годишње обезбедимо око 150 стипендија које су на месечном нивоу нешто мање од 100 евра. Нашим питомцима новац исплаћујемо десет месеци годишње, а они који су добили стипендију једне године имају право да наставе са примањем ако одрже успјех - рекао је Радић и додао да они који примају стипендије из других фондова не могу бити стипендисти “Привредника”.

Радић каже да је веома поносан што стипендирају дјецу са цијелог простора Србије, укључујући Косово и Метохију, гдје имају 12 питомаца.

- У последњих 25 година одшколовали смо око 2.600 ученика и студената, с тим да су неки примали стипендију и по седам-осам година, током целог средњошколског и факултетског школовања. Осим стипендије, нашим питомцима омогућавамо бесплатно учење светских језика, а наставу им држе наши бивши стипендисти. Помажемо им и са једнократном помоћи када одлазе на студијска путовања, у случају да се разболе или ако им умре неко из уже породице - истакао је Радић и нагласио да су многи њихови питомци завршили престижне америчке и европске универзитете, на којима су остали и да раде.

Каже да ће 2018. година, због оснивања “Привредника” у Српској, остати уписана у историју ове фондације баш као и 1897. и 1993. година.

- Председник РС Милорад Додик и председница Владе Жељка Цвијановић помогли су нам да остваримо сан да “Привредник”, поред Србије и Хрватске, постоји и у РС. На тај начин практично смо покрили сав етнички простор где живе Срби. Тиме постајемо снажан фактор интеграције српског народа, очувања наше културе и вере и на томе смо захвални Додику и Цвијановићевој јер су прихватили нашу иницијативу - рекао је Радић.  +++

Начин рада

Фондација “Привредник” има неколико органа управљања, Управни и Надзорни одбор, предсједника и Школски одбор који брине о регуларности и поштовању конкурсних услова.

- Рад је врло транспарентан, приходи и расходи се јавно објављују и свако може да има увид у финансијско стање. За стипендије одлази 80 одсто прихода, а преостали дио за једнократне помоћи и друге ствари које се финансирају. На челу фондације су увек људи од интегритета, ауторитета - рекао је Јово Радић.

Свечана академија

Поводом оснивања “Привредника” у Српској у четвртак је одржана свечана академија којој су присуствовале многе угледне личности из политичког и јавног живота РС и Србије. Предсједник РС Милорад Додик је тада рекао да је оснивање фондације од изузетног значаја, јер се мора омогућити дјеци да се образују. Истакао је да ће Кабинет предсједника идуће године издвојити средства за ово добротворно удружење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана