Семберцима зарада, “Сави” домаћа паприка

Љиљана Алексић
Семберцима зарада, “Сави” домаћа паприка

Бијељина - Реализација пројекта чији је циљ смањење незапослености и јачање домаће производње је при крају, а у њега су била укључена 43 пољопривредника из Семберије, који су успјели да на својим имањима произведу црвену паприку за потребе прехрамбене индустрије “Сава Семберија”.

Пољопривредници су предали око 400 тона црвене паприке, а пројекат су финансирали ЕУ и град Бијељина уз подршку Центра цивилних иницијатива (ЦЦИ), Завода за запошљавање РС, “Саве Семберије” и Установе за образовање одраслих “Доситеј”.

Радојка Новаковић из Трњака код Бијељине произвела је црвену паприку на око 3,5 дунума земљишта.

- Обрали смо око пет тона паприке роге. Иако сам на почетку производње имала проблема због биљних болести које су напале паприку и пропустила прву бербу, задовољна сам резултатима - рекла је Новаковићева.

Каже да је све што је произвела предала у “Саву Семберију”. Прва класа је исплаћивана по 0,70 КМ за килограм, а за другу класу могло се добити 0,50 марака. Пољопривредници су дио произведеног поврћа продали и на Кванташкој пијаци.

Црвена рога је дефицитарна на домаћем тржишту, а учесници кажу да су бенефити пројекта вишеструки.

Свих 43 корисника прошли су технолошки ниво спремности да производе паприку, користили су најбоље сировине и имали обезбијеђен пласман на тржишту.

Координатор пројекта у ЦЦИ Мурис Булић истиче да је недавно одржан састанак са учесницима у пројекту и да су сви задовољни постигнутим резултатима.

- Оно што им је најбитније је да су остварили пристојну зараду, која ће им омогућити да се региструју као комерцијално газдинство, остваре статус запосленог лица, те да имају осигурање и да у новој сезони поново покрену циклус производње - рекао је Булић и додао да је производња реализована уз стручну помоћ агронома.

Булић је истакао је да са пољопривредницима договорено како да на што једноставнији начин пререгиструју газдинства из некомерцијалних у комерцијална.

До сада су тај посао завршила 23 корисника, док је њих 15 исказало заинтересованост за пререгистрацију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана