Шећерану покреће 36 милиона марака

Маријана Миљић
Шећерану покреће 36 милиона марака

Бањалука - За покретање производње у бијељинској "Шећерани" потребно је 36 милиона КМ, а ускоро ће бити расписан јавни позив за избор стратешког партнера који је спреман да уложи новац у ово посрнуло предузеће

Одбор повјерилаца "Шећеране" дао је зелено свјетло на прединвестициону студију коју је израдио експертски тим и која је већ прослијеђена потенцијалним стратешким партнерима.

- У студији је наведено да је за покретање производње у фабрици потребно 36 милиона марака. У том износу 16 милиона се односи на измирење дуговања према повјериоцима, а 20 милиона за ревитализацију "Шећеране" јер она не ради већ 19 година. Ускоро ће бити расписан јавни позив за избор стратешког партнера, који је спреман да покрене производњу - рекао је предсједник Одбора повјерилаца "Шећеране" Фаик Мухић.

Вођа експертског тима који је радио прединвестициону студију  Зоран Павловић  рекао је да је њихова калкулација показала да је за покретање производње у овом предузећу потребно 36 милиона марака.

-  Студија, која има 140 страна, даје заинтересованим купцима детаљне информације о стању у "Шећерани". У овом документу дефинисано је финансијско и комерцијално пословање фабрике и шта је потребно урадити у домену производње. Увјерени смо да смо на добром путу да нађемо и некога ко ће покренути производњу - казао је Павловић.

Он каже да ће позив за стратешког партнера бити расписан ове седмице.

- Оглас ће бити на српском и енглеском језику, неће имати рок и биће затворен оног тренутка када будемо имали стратешког  партнера. Јасно ћемо прописати критеријуме које морају да испуне предузећа да би била изабрана, а међу најважнијим су да буду директно везана за ову дјелатност, да имају годишњи промет већи од 100 милиона марака и да гарантују да ће када купе "Шећерану" покренути производњу - рекао је Павловић.

Нагласио је да у овом предузећу лежи велики потенцијал, који не смије остати неискоришћен и завршити у старом гвожђу.

- За градњу оваквог капацитета потребно је око 400 милиона КМ, а када би некадашњи гигант прорадио повећао би бруто друштвени производ РС за три одсто - рекао је Павловић.

До сада су пропала четири покушаја продаје "Шећеране". Раније су за куповину фабрике биле заинтересоване фирме из Туске и Вијетнама и Горан Вајкић из Бањалуке. Повјериоци нису прихватили њихове понуде јер нико није био спреман да издвоји 15 милиона КМ колико су тада тражили за фабрику.

Блокада и стечај

Претходни покушај оживљавања "Шећеране" пропао је прије седам година када јој је блокиран рачун након што је ухапшен њен тадашњи власник Зоран Ћопић.

"Шећерана" је 2014. године прешла у власништво РС, пошто је Ћопић осуђен на четири године затвора. Тада му је трајно одузета имовина вриједна око 20 милиона марака за коју је утврђено да ју је стекао прањем новца нарко-боса Дарка Шарића укључујући и већински пакет акција "Шећеране".

Приједлог за отварање стечаја у "Шећерани" поднијела је Пореска управа РС 31. јула 2015, а крајем те године је стечај и покренут.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана