“Шећерана” на лицитацији за 10 милиона КМ

Милијана Латиновић
“Шећерана” на лицитацији за 10 милиона КМ

Бијељина - Бијељинска Фабрика шећера у стечају биће понуђена на лицитацији крајем фебруара, а почетна цијена износиће десет милиона марака, одлучено је јуче на сједници Скупштине повјерилаца.

На сједници Скупштине је истакнуто да је услов за учешће на лицитацији уплата депозита од 50.000 марака, те да неће бити разматране понуде заинтересованих који не буду поштовали тај услов.

Стечајни управник бијељинске “Шећеране” Небојша Матић рекао је за “Глас Српске” да је Скупштина повјерилаца донијела одлуку да се настави класична продаја прикупљањем писмених понуда, јер није постигнут договор са купцима из Турске који су изразили интересовање за куповину “Шећеране”.

- Представници турске фирме “Солтист” појавили су се на Скупштини повјерилаца у Окружном привредном суду у Бијељини и потврдили да су спремни да купе фабрику у стечају, али да не могу уплатити законски депозит од 50.000 марака, тако да је њихова понуда одбијена. У овом моменту они нису више валидни купци, а да ли ће учествовати на лицитацији остаје да видимо - рекао је Матић и додао да су повјериоци показали спремност да се купцима из Турске остави рок од мјесец да уплате депозит, али да они на то нису пристали.

Матић је појаснио да ће заинтересовани моћи доставити писмене понуде након што буде објављен оглас о јавној лицитацији, те да ће Одбор повјерилаца разматрањем понуда утврдити ко је купац.

Стечај у овом предузећу траје годинама, а Скупштина повјерилаца прихватила је крајем прошле године понуду компаније “Солтист” за куповину овог пропалог предузећа. Турци су тада за “Шећерану” понудили 5,1 милина евра, три милиона више него њихов противник, приватни инвеститор Горан Вајкић из Бањалуке. Иако је тада за озбиљног купца важила и вијетнамска компанија “Сисиван”, она до предвиђеног рока није послала своју понуду.

Након прихватања понуде турска компанија била је обавезна да уплати депозит и обезбиједи банкарску гаранцију. Међутим, она то није урадила у предвиђеном року и стечајни управник је одлучио да њихову понуду прогласи невладином.

Вајкић је за “Глас Српске” потврдио да ће поново доставити понуду за “Шећерану”.

- Активан сам у предмету куповине имовине бијељинске “Шећеране” већ три и по године и до сада се показало да је једино моја понуда била у складу са законом. И даље сам заинтересован и сигуран сам да ћу на крају и купити Фабрику шећера. Моја ранија понуда износила је 6,95 милиона марака, а након услова које је прописала данашња Скупштина и моја понуда биће у складу са законом - рекао је јуче Вајкић.

Мухић

Представник већинског броја повјерилаца “Шећеране” Фаик Мухић рекао је да ни турска фирма није искључена из продаје на јавној лицитацији.

- Међутим и страни инвеститори морају поштовати законе, а они који их не поштују и нису прави купци - рекао је Мухић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана