Саша Грабовац, извршни директор Удружења економиста РС SWOT: Економија новог доба је наша велика шанса

Милијана Латиновић
Саша Грабовац, извршни директор Удружења економиста РС SWOT: Економија новог доба је наша велика шанса

Иновације, дигитализација и комуникационе технологије као база економског раста наћи ће се у фокусу овогодишњег Јахорина економског форума, како РС и БиХ не би остала на репу развоја што то би било кобно за велики привредни и друштвени напредак, истакао је у интервјуу за “Глас Српске” извршни директор Удружења економиста РС SWOT Саша Грабовац.

- Тему смо изабрали пратећи дешавања у најближем региону. Дигитална економија нас окружује и стога морамо ухватити корак јер су многе земље из нашег окружења већ одмакле далеко. Не можемо чекати да прво ријешимо све мање софистициране проблеме, као што су путна инфраструктура, водоснабдијевање и грађевински радови, морамо радити упоредо с тим - рекао је Грабовац, нагласивши да је све спремно за четврти Јахорина економски форум који ће се 23. и 24. априла одржати у хотелу “Термаг” на Јахорини.

ГЛАС: Колико учесника очекујете на овогодишњем форуму?

ГРАБОВАЦ: Прошле године било је око 450 учесника, укључујући представнике медија и госте који нису директно учествовали на панелима. Ове године имамо 450 учесника који ће бити на свим панелима. Морам искористити ову прилику да посебно захвалим предсједници Републике Српске на разумијевању за нашу идеју, што у ствари представља континуитет у развоју дијалога између пословне заједнице, невладиног сектора и социјалних партнера, који је Жељка Цвијановић започела док је обављала функцију предсједника Владе РС. Наравно, захваљујем и свим спонзорима који подржавају Јахорина економски форум, а посебно нашем златном спонзору “м:телу”, који је уз нас у континуитету још од првог форума.

ГЛАС: Да ли је економија новог доба, с обзиром на тренутну ситуацију у БиХ, горуће питање које треба разматрати?

ГРАБОВАЦ: Свакако је вријеме да о томе говоримо. Неке активности се већ спонтано дешавају. Примјера ради, високошколске установе попут Економског факултета у Бањалуци препознају потребе тржишта и уводе смјерове као што је пословна информатика, јер су стручњаци тог профила све траженији. Осим тога и електро, машински и технолошки факултети, како бањалучког тако и Универзитета у Источном Сарајеву настоје иновирати своје програме. Формирано је и ново министарство на челу са министром Срђаном Рајчевићем које се бави технолошким развојем и иновацијама те високим образовањем. Направили смо прве кораке, али је потребно дати додатно убрзање тим процесима.

ГЛАС: Да ли се и колико у БиХ примјењују савремене технологије и гдје смо у поређењу са земљама у окружењу?

ГРАБОВАЦ: Република Српска предњачи мало у односу на ФБиХ, а у односу на Хрватску, Србију или Словенију доста заостајемо. Цијели регион има потребу да још више улаже у том правцу. Веома је битан пословни амбијент. Услуге које администрација на свим нивоима пружа како грађанима тако и пословној заједници треба учинити једноставнијим, доступнијим и јефтинијим. Други сегмент јесте прилагођавање наставних планова и програма. То се донекле већ и ради на нивоу средњошколског образовања, па све чешће се спомиње и дуално образовање,  што ће бити и једна од тема панела на овогодишњем форуму. Говорићемо и о високом образовању, а имаћемо и панел који се бави урбаном мобилношћу. Наиме, неопходно је градски саобраћај и уопште транспортне услуге у једном граду учинити што јефтинијим, бржим, паметнијим, бољим уз употребу дигиталних технологија. То је могуће постићи  развојем апликација на “паметним” телефонима, који су доступни великом броју становника.

ГЛАС: Може ли Јахорина економски форум помоћи стварању амбијента за унапређење и примјену савремених технологија?

ГРАБОВАЦ: Било би превише амбициозно рећи да је довољно направити Јахорина економски форум, делегирати одређене теме и да ће ти проблеми бити ријешени. Оно што сигурно можемо тврдити, из досадашњег искуства, јесте да је Јахорина економски форум мјесто гдје се срећу највиши носиоци власти, пословна и академска заједница и закључци који донесемо сигурно имају одређену тежину. То није довољно да се ствари мијењају, али неке од тема које се често спомињу у посљедње вријеме, јесу питање авиосаобраћаја у Бањалуци које је сада изузетно добро ријешено, те оснивање новог министарства, а то су биле теме претходних форума. На првом форуму 2016. године причали смо шта је потребно да “подигнемо” Олимпијски центар “Јахорина” и свједоци смо да је дошло до промјена. Број и структура учесника дају тежину закључцима који се донесу и они представљају добру полазну основу за промоцију рјешења како у пословној и академској заједници тако и код носилаца власти.

ГЛАС: Шта би по Вашем мишљењу требало урадити да се барем приближимо средње развијеним земљама на том пољу?

ГРАБОВАЦ: Ако будемо успјели да ухватимо брзину којом Србија напредује на том пољу, јер она нам је и најпримјеренија за поређење с обзиром на сличност привредне структуре, биће добро. Међутим код нас је ситуација доста сложенија због политичког контекста. Многе ствари зависе од власти на нивоу БиХ и ту имамо проблема. На примјер, проблем електронског потписа је већ дуго присутан, а без рјешења тог проблема нам стоје многобројне друге услуге које би олакшале живот грађана. Радићемо и даље и очекивати да се постигне консензус на нивоу БиХ о стварима које су битне за све а у циљу олакшања пословања пословне заједнице и живота грађана. Без тога биће тешко ухватити корак са развијенијим земљама.

Будућност

ГЛАС: Како видите Јахорина економски форум у будућности?

ГРАБОВАЦ: Развој Јахорина економског форума видим како у повећању броја учесника тако и у повећању и побољшању структуре панелиста који ће учествовати у званичном програму форума. Већ идуће године морамо пронаћи начин како да примимо све оне који су заинтересовани да присуствују свим панелима. Потребни су нам већи капацитети, прије свега сале, јер су ове које сада користимо премале да приме све заинтересоване.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана