Саша Аћић, директор Уније удружења послодаваца Републике Српске: Нема важних одлука без гласа послодаваца

Милијана Латиновић
Саша Аћић, директор Уније удружења послодаваца Републике Српске: Нема важних одлука без гласа послодаваца

Унија удружења послодаваца Републике Српске је у протеклих деценију и по постојања обезбиједила институционално позиционирање и сада најважније економске и социјалне политике подразумијевају јак глас послодаваца приликом њиховог креирања и спровођења, истакао је у интервјуу за “Глас Српске” директор Уније Саша Аћић.

- Општи је утисак да смо у значајној мјери успјели да реализујемо наше циљеве када је ријеч о побољшању пословног амбијента - истакао је Аћић.

ГЛАС: Унија удружења послодаваца РС у уторак прославља 15 година постојања. Како бисте оцијенили протекли период?

АЋИЋ: Иза нас су године изградње организације, раста интегритета и утицаја послодаваца код институција и јавности. Заговарачке позиције градили смо кроз социјални дијалог, цијенећи сопствену и спремност партнера на компромис и уважавање другачијег мишљења. У значајној мјери смо успјели позиционирати Унију и промијенити имиџ послодаваца.

ГЛАС: Који су најважнији задаци које сте успјешно завршили?

АЋИЋ: Са социјалним партнерима модернизовали смо радно законодавство и флексибилизовали радни однос. Кроз Меморандум о заједничким политикама Владе РС и Уније успјели смо да смањимо оптерећење на рад кроз повећање неопорезивог дијела плате. Постигли смо и напредак у сфери измирења обавеза Фонда здравственог осигурања по основу обавеза према послодавцима. Ријешили смо и питање рефундације породиљског одсуства у бруто износу. Сарадња са Владом је била на високом нивоу. С обзиром на изазове који нас очекују, континуитет дијалога са социјалним партнерима је веома битан. Досљедност у реализацији кључних политика дефинисаних планским актима Владе за нас су од велике важности. У том смислу Унија послодаваца може да буде један од кључних носилаца реформских процеса.

ГЛАС: Како оцјењујете тренутну ситуацију у пословној заједници?

АЋИЋ: Заједница још није препознала потенцијале које имамо у приватној иницијативи која може бити покретач друштва у позитивном смјеру. Уз квалитетније коришћење природних и људских ресурса, као и бољи однос према раду и распођели, наша економија може постати конкурентнија односно економија која може обезбиједити квалитетнији стандард грађана.

ГЛАС: Шта је највећи проблем са којим се суочавају послодавци?

АЋИЋ: Највећи изазов у овом тренутку је одлив радне снаге према земљама ЕУ. Са Владом радимо на осмишљавању модалитета за раст плата у Српској. Раст животног стандарда радника је једно од рјешења за спречавање негативних трендова. Кроз фискално и парафискално растерећење, али и из других извора, могли бисмо врло брзо доћи до нивоа плата који би смањио економске миграције. Политичка нестабилност и низ других фактора такође утичу на миграције становништва. Поред пореских растерећења нужно је направити програме подстицања запошљавања који ће много боље утицати на негативне трендове на тржишту рада.

Планови

ГЛАС: Који су планови Уније у идућем периоду?

АЋИЋ: Наше кључне заговарачке политике иду у смјеру фискалног и парафискалног растерећења које ћемо преусмјерити у раст нето плата. Корекције у пореском систему треба за циљ да имају и сузбијање неформалне економије. Подржаваћемо и активно учествовати у реформисању система образовања са циљем његовог прилагођавања потребама развоја и тржишта рада. Подизање конкурентности кроз технолошки развој такође видимо као једну од шанси за раст и развој наших компанија. Наша је намјера да унаприједимо и едукативне програме за послодавце како би квалитетније одговорили на тржишне изазове.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана