Санкције ризикује 7.000 привредника

Анита Јанковић-Речевић
Санкције ризикује 7.000 привредника

Бањалука - Око 7.000 привредника у БиХ ризикује да умјесто новогодишње честитке добије прекршајне санкције и новчане казне, с обзиром на то да се још нису регистровали за коришћење електронских услуга Управе за индиректно опорезивање (УИО), а рок за извршавање ове законске обавезе истиче 31. децембра.

Порески и акцизни обвезници у БиХ од јануара идуће године пријаве пореза на додату вриједност (ПДВ) и акцизне пријаве моћи ће поднијети искључиво електронски, а оне у писаној форми отићи ће у прошлост. 

Иако су захтјеве за регистрацију привредници могли подносити током цијеле ове године, одзив у прва три квартала био је веома лош, јер је до краја септембра ову обавезу испунило њих нешто више од 12.000. Тек од октобра порески обвезници су значајније почели да подносе захтјеве.

- Од 46.162 пореска обвезника, колико их тренутно послује  у БиХ, регистровано је њих 35.293, док је за 3.903 привредника процес регистрације у току. Њих 6.966 до сада нису поднијели захтјев - казао је начелник Одјељења за комуникације и међународну сарадњу у УИО Ратко Ковачевић.

Из УИО су раније рекли да они који не уђу у електронски систем комуникације неће моћи пословати јер неће постојати други начин за подношење ПДВ и акцизних пријава, а неподношење пријава “осигураће” прекршајне санкције и новчане казне привредницима.

- Обвезници који не изврше регистрацију до краја године у јануару 2019. године неће моћи поднијети пријаве, што значи да ће бити у прекршају. За њих ћемо морати урадити разрез пореске обавезе по службеној дужности и на тај износ ће бити обрачунат накнадни терет принуде од пет одсто и затезне камате од 0,04 одсто за сваки дан закашњења - појаснили су раније у Управи.

Из Уније удружења послодаваца РС истичу да порески обвезници одгађањем регистрације сами себи праве проблем, наводећи да ће за своју неозбиљност платити цијену.

- Пракса наших људи је да увијек чекају посљедњи рок за извршење својих обавеза, што је лоша навика због које многи плате високу цијену - рекао је члан Скупштине Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић. Поздравио је дигитализацију услуга УИО истичући да ће то смањити грешке у раду, али и привредницима уштедјети вријеме. 

- Све ћемо обављати са свог рачунара и из своје канцеларије, што је много лакше и једноставније. Ми у Унији се залажемо за дигитализацију свих услуга - рекао је Тривић.

Подношење захтјева

Привредници из БиХ који то нису учинили захтјев могу поднијети путем е-портала Управе за индиректно опорезивање - https://e-porezi.uio.gov.ba:4443/. Све информације о регистрацији, као и детаљна упутства обвезници могу наћи и у видео упутствима на “Јутјуб” каналу Управе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана