Рудник Љешљани и даље на чекању

Маријана Миљић
Рудник Љешљани и даље на чекању

Бањалука - Фирма "Привредни препород" из Бањалуке затражила је додатно вријеме од Владе РС за отварање рудника мрког угља и бентонита на локалитету "Љешљани" у Новом Граду.

Министарство индустрије, енергетике и рударства РС је са "Привредним препородом" у мају 2012. године потписало уговор о концесији за коришћење мрког угља и бентонита на лежишту "Љешљани" у Новом Граду. Анекс уговора потписан је у августу 2014. године и рок за израду пројектне документације и почетак рада помјерен је за крај 2017. године. С обзиром на то да је рок пробијен, бањалучка фирма је затражила додатно вријеме.

- Реализација уговора о концесији је отежана због тога што је планирано да се експлоатација одвија методом широког чела. Међутим, геолошка истраживања су показала да то лежиште има сложену тектонску грађу, која је довела до ломљења и помјерања угљеног слоја. Због таквог тектонског склопа концесионар мора да промијени метод откопавања, што мијења и параметре потребне за израду пројектне документације - казали су у Министарству индустрије, енергетике и рударства.

Навели су да је због тих проблема "Привредни препород" затражио пролонгирање рока за отварање рудника јер је потребно припремити пројектну документацију у складу са промјеном метода рада коју је условила геолошка грађа лежишта.

- Преговарамо о даљим активностима на реализацији уговора. Концесионар је до сада, након детаљних геолошких истраживања, израдио елаборат о резервама мрког угља и бентонита на лежишту "Љешљани", који је основ за израду главног рударског пројекта - рекли су у Министарству индустрије, енергетике и рударства у којем још нису могли да кажу да ли ће бањалучкој фирми изаћи у сусрет и пролонгирати рок.

Директор предузећа "Привредни препород" Драган Борковић у петак није одговарао на позиве, као ни начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача.

Поједини представници општине Нови Град наводе да је бањалучка фирма имала довољно времена да уради сва потребна истраживања и прибави документацију и да, ако не жели да улаже напоре у отварање рудника мрког уља и бентонита, тај посао треба да препусти другим фирмама. Наводе и да је отварање рудника на локалитету "Љешљани" од великог значаја за општину и РС и да због тога пројекат не смије стајати.

Рентабилност и запошљавање

Прве процјене показују да је за рентабилност рудника потребна годишња производња од 250.000 тона угља.

Инвеститор је најавио да ће посао послије отварања рудника добити око 250 радника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана