Робу нема ко да превози

Маријана Миљић
Робу нема ко да превози

Бањалука - Транспорт робе на путевима у Српској наставља да тоне, а један од главних разлога за то је недостатак превозника, високе цијене горива и нелојална конкуренција.

Према подацима Завода за статистику РС, количина робе превезене друмским саобраћајем у другом тромјесечју 2018. године биљежи пад од 8,3 одсто у односу на исти период лани.

Иста ситуација је и на пругама у Српској, јер је обим превезене робе у жељезничком саобраћају у другом тромјесечју пао за чак 14,5 одсто у односу на исти период 2017. године.

И док транспорт количине робе на путевима и пругама тоне, ситуација са превозом путника је повољнија.

Тако је број превезених путника у друмском саобраћају у другом кварталу већи за 21,8 одсто у односу на исти период лани, а у жељезничком саобраћају за 10,3 одсто.

У Удружењу превозника за унутрашњи и међународни транспорт РС наводе да количина робе превезене у друмском саобраћају тоне већ дуже и да ће тако бити и даље.

- Главни разлог за то је скупо гориво, нелојална конкуренција, недостатак возача и наставак одлива кадра са домаћег тржишта. Само у посљедњој години око 7.000 превозника своје фирме регистровало је у Словенији, а у ту земљу отишло је око 3.500 камиона - рекао је предсједник Удружења превозника за унутрашњи и међународни транспорт Никола Грбић.

Истиче да превозници одлазе јер су у другим земљама услови за рад повољнији.

- Ми остајемо без фирми и потребног кадра. У тим земљама нема нелојалног транспорта и разних других баријера као код нас - рекао је Грбић и додао да ће досадашњи тренд смањеног транспорта робе владати и у идућем периоду јер робу нема ко да превози. Нагласио је да ће то за собом сигурно повући брдо проблема, од затварања фирми које зависе од транспорта до завршавања радника на бироима.

Грбић је навео и да већ годинама инсистирају на рјешавању проблема превозника код надлежних институција, али да нико ништа није учинио да заштити ту професију.

Летови

Према подацима Завода за статистику Српске, на “Аеродромима РС” у другом тромјесечју 2018. године забиљежен је раст летова у односу на исти период лани.

- Број летова страних авиона у другом кварталу мањи је за два одсто, док је летова домаћих авиона више за чак 33,3 одсто - подаци су Завода за статистику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана