Раст извоза прати увоз

Маријана Миљић
Раст извоза прати увоз

Сарајево - БиХ константно биљежи повећање извоза, али то не доприноси смањењу спољнотрговинског дефицита, јер се у исто вријеме повећава и увоз, показују подаци Спољнотрговинске коморе (СТК) БиХ.

БиХ је у првом кварталу ове године извезла производе вриједне 2,86 милијарди КМ, док је у истом периоду на домаће тржиште стигла роба од 4,48 милијарди марака. Извоз из БиХ је у првом кварталу повећан за 11,8 одсто у односу на исти период претходне године, док увоз робе на домаће тржиште биљежи раст од 10,2 одсто.

- Покривеност увоза извозом износила је 63,9 одсто, што је раст од 1,43 одсто. Укупан обим робне размјене повећан је за 10,8 одсто и његова вриједност износи 7,34 милијарде КМ. Спољнотрговински дефицит на крају првог квартала износи 1,62 милијарде марака - изјавила је Белма Хасић из сектора за макроекономски систем СТК БиХ.

Највећи раст извоза из БиХ забиљежен је у Црну Гору, Србију, Хрватску, Аустрију, Италију, док с друге стране највећи раст увоза на домаће тржиште имају Русија, Кина и Турска.

- БиХ се све више окреће регионалним партнерима, а Србија се и ове године налази на другом мјесту по обиму размјене, одмах иза Хрватске - казала је Хасићева.

Када је ријеч о размјени са Европском унијом, БиХ је у првом кварталу на то тржиште пласирала 2,09 милијарди КМ робе, док су из земаља ЕУ на домаће тржиште стигли производи вриједни 2,9 милијарди марака. Најзначајнији трговински партнер БиХ из ЕУ је Хрватска, у коју је за три мјесеца извоз износио 338 милиона КМ.

Најзначајнији спољнотрговински партнер из ЦЕФТА региона је Србија са којом БиХ и даље биљежи високи дефицит. БиХ је на тржиште Србије у првом кварталу извезла робу у вриједности од око 293 милиона КМ.

На учешће ЕФТА и осталих земаља спада 11,9 одсто извоза и 19,2 одсто увоза. Најзначајнији спољнотрговински партнер БиХ из ЕФТА је Швајцарска. У такозваним “трећим земљама” најзначајнији партнер БиХ су Турска и Русија.

- БиХ биљежи раст извоза у свим секторима осим у агроиндустрији, у којој има пад од 11 одсто. Најзначајнију улогу у смањењу извоза имали су производи животињског поријекла, житарице те производи ниске индустрије - казала је Хасићева.

Директор сектора за макроекономски систем СТК-а Момир Тошић рекао је да БиХ ушла у колотечину гдје перманентно повећава извоз у процентима од десет до 12 одсто.

- Оно што забрињава јесте да то увоз прати са нешто нижим процентима због чега имамо дефицит у сталном лаганом успону - изјавио је Тошић.

Истакао је да је пољопривреда стратешко питање БиХ и да је то потенцијал који земља треба да искористи.

  • Надамо се да ћемо имати приступ ИПА фондовима који се крећу негдје око 50 милиона КМ. Мислим да би то требало да буде један од значајнијих подстицаја за нас у БиХ и да извозимо што више финалних производа када је ријеч о дрвној и металској индустрији. Ови полупроизводи са којима излазимо ка ЕУ и другим земљама сигурно нам отежавају и на неки начин повећавају дефицит - изјавио је Тошић.

Увозна храна сумњивог поријекла

Амила Шехић из сектора за макроекономски систем СТК-а навела је да је БиХ увезене производе агроиндустријског сектора платила 711,7 милиона КМ и да је више од 75 одсто хране која се конзумира у БиХ увозног карактера.

- Размјена је резултовала дефицитом од 517,7 милиона КМ, што нам потврђује чињеницу да је више од 75 одсто хране коју конзумирамо у БиХ увозног карактера. Није ријетко да су на нашим полицама увозни прехрамбени производи јефтинији од домаћих, па се самим тим доводи у питање и њихов квалитет - рекла је Шехићева.

Извоз из БиХ

Вриједност Повећање

2,86 милијарди КМ      + 11,8 одсто

Увоз у БиХ

Вриједност Повећање

4,48 милијарди КМ      + 10,2 одсто

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана