Radnicima Farmlanda isplaćene samo kamate

Milijana Latinović
Radnicima Farmlanda isplaćene samo kamate

Banjaluka - Bivšim radnicima nekadašnje Govedarske farme “Farmland” iz Nove Topole nakon skoro pet godina isplaćen je dio duga od novca koji je prikupljen javnom prodajom zaplijenjene imovine ovog propalog preduzeća.

“Farmland” je radnicima ostao dužan oko 300.000 maraka, bez kamata, na ime neisplaćenih plata, a osim toga zaposlenima nisu uplaćivani ni doprinosi, pa ne mogu da se penzionišu.

Radnici su 2017. godine dobili sudski spor protiv “Farmlanda”, ali godinama ništa nisu mogli da naplate. Oni su u pratnji advokata i sudske policije 31. oktobra prošle godine prvi put ušli u preduzeće i popisali mašine koje su zatekli na farmi, a 4. decembra su popisali i imovinu koju su zatekli u upravnoj zgradi i garažama u krugu preduzeća. Tokom dvije licitacije prikupljeno je oko 190.000 KM, od čega su radnicima isplaćena dugovanja po osnovu kamata.

- Novac koji je uplaćen nakon prodaje zaplijenjene imovine preduzeća podijeljen je u skladu sa nalazom vještaka koji je obračunao potraživanja radnika, odnosno koliko svakome pripada po osnovu ukupnog duga. Glavni dug je ostao gotovo nenamiren - rekla je za “Glas Srpske” advokat Miroslava Drinić koja zastupa 55 bivših radnika “Farmlanda”.

Ona je dodala da je proteklih dana, zahvaljujući neposrednoj pogodbi sa jednim kupcem za određene stvari koje nisu prodate na licitaciji, prikupljena dodatna 31.000 maraka, koje se nalaze na sudskom depozitu.

- Čekamo da sud zakaže termin iduće licitacije na kojoj ćemo pokušati da prodamo ono što je ostalo od zaplijenjenih stvari. Poslali smo dvije urgencije sudu, tako da se nadamo da će termin uskoro biti poznat - istakla je Drinićeva.

Bivša radnica “Farmlanda” Borka Vujmilović kaže za “Glas Srpske” da su radnici nakon godina mukotrpne borbe za svoje plate konačno dobili dio novca koje im firma duguje.

- Godinama nismo vidjeli ni marku, a tolike plate smo zaradili. Nadam se da ćemo istrajati u ovoj borbi i uspjeti da prodamo sve popisane stvari sa farme i da će sav dug biti izmiren. Predugo čekamo - rekla je Vujmilovićeva.

“Farmlandu” su još od 2016. godine blokirani računi zbog neizmirenih milionskih obaveza, a imovina je stavljena pod hipoteku. 

Peletara

Miroslava Drinić ističe da očekuje da će sud ovih dana donijeti konačnu odluku u vezi sa vlasništvom nad peletarom kako bi i nju mogli prodati.

Nedavno se pojavio kupac iz Gradiške, preduzeće za preradu drveta “Arkadija kompani” koje je ponudilo 280.000 maraka za peletaru i još nekoliko mašina, ali je prodaja stopirana jer je jedna firma uložila žalbu tvrdeći da je ona vlasnik peletare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana