Радницима Фармланда исплаћене само камате

Милијана Латиновић
Радницима Фармланда исплаћене само камате

Бањалука - Бившим радницима некадашње Говедарске фарме “Фармланд” из Нове Тополе након скоро пет година исплаћен је дио дуга од новца који је прикупљен јавном продајом заплијењене имовине овог пропалог предузећа.

“Фармланд” је радницима остао дужан око 300.000 марака, без камата, на име неисплаћених плата, а осим тога запосленима нису уплаћивани ни доприноси, па не могу да се пензионишу.

Радници су 2017. године добили судски спор против “Фармланда”, али годинама ништа нису могли да наплате. Они су у пратњи адвоката и судске полиције 31. октобра прошле године први пут ушли у предузеће и пописали машине које су затекли на фарми, а 4. децембра су пописали и имовину коју су затекли у управној згради и гаражама у кругу предузећа. Током двије лицитације прикупљено је око 190.000 КМ, од чега су радницима исплаћена дуговања по основу камата.

- Новац који је уплаћен након продаје заплијењене имовине предузећа подијељен је у складу са налазом вјештака који је обрачунао потраживања радника, односно колико свакоме припада по основу укупног дуга. Главни дуг је остао готово ненамирен - рекла је за “Глас Српске” адвокат Мирослава Дринић која заступа 55 бивших радника “Фармланда”.

Она је додала да је протеклих дана, захваљујући непосредној погодби са једним купцем за одређене ствари које нису продате на лицитацији, прикупљена додатна 31.000 марака, које се налазе на судском депозиту.

- Чекамо да суд закаже термин идуће лицитације на којој ћемо покушати да продамо оно што је остало од заплијењених ствари. Послали смо двије ургенције суду, тако да се надамо да ће термин ускоро бити познат - истакла је Дринићева.

Бивша радница “Фармланда” Борка Вујмиловић каже за “Глас Српске” да су радници након година мукотрпне борбе за своје плате коначно добили дио новца које им фирма дугује.

- Годинама нисмо видјели ни марку, а толике плате смо зарадили. Надам се да ћемо истрајати у овој борби и успјети да продамо све пописане ствари са фарме и да ће сав дуг бити измирен. Предуго чекамо - рекла је Вујмиловићева.

“Фармланду” су још од 2016. године блокирани рачуни због неизмирених милионских обавеза, а имовина је стављена под хипотеку. 

Пелетара

Мирослава Дринић истиче да очекује да ће суд ових дана донијети коначну одлуку у вези са власништвом над пелетаром како би и њу могли продати.

Недавно се појавио купац из Градишке, предузеће за прераду дрвета “Аркадија компани” које је понудило 280.000 марака за пелетару и још неколико машина, али је продаја стопирана јер је једна фирма уложила жалбу тврдећи да је она власник пелетаре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана