Радници у бијељинском “Житопромету” на чекању још мјесец

Љиљана Алексић
Радници у бијељинском “Житопромету” на чекању још мјесец

Бијељина - Судбина запослених у бијељинском “Житопромету”, који су се јуче окупили у кругу фабрике, неће бити позната још мјесец дана јер су поново послати кућама.

Иако су кораци за рјешавање проблема у овом некадашњем гиганту требало, како је најављено, да буду познати јуче, неизвјесности се не назире крај. Предсједник Синдикалне организације у “Житопромету” Душан Томић рекао је да радници већ девет мјесеци чекају расплет ситуације.

 - Окупили смо се јер нам је истекао уговор о чекању у трајању од два мјесеца, а с обзиром на то да рјешења још нема на видику, па тако ни услова за наставак производног циклуса у овом предузећу, морамо на чекање још мјесец - рекао је Томић.

Према његовим ријечима, радницима се дугује десет плата.

- Обраћали смо се путем дописа надлежним органима и на републичком нивоу, како би нам помогли у рјешавању проблема. Сматрамо да би рјешење за ове проблеме могло да се нађе у промјени власничке структуре - истакао је Томић и додао да очекује да се расплет ситуације догоди до почетка жетве, како би били спремни да откупе овогодишњи род пшенице од пољопривредника.

Радници су огорчени јер осим што не примају плату, већ десет мјесеци  немају ни здравствено осигурање.

- За мене је “Житопромет” као мајка. Он је хранио моју породицу и мене, тако да је ово стање неиздрживо - рекао је Мирко Илић који је у овој фабрици запослен већ 17 година.

Радницима се придружио и власник Слободан Павловић који је рекао да се интензивно ради на рјешењу проблема “Житопромета”.

- Заинтересована су три купца, два из Бијељине и један из Америке. Да ли ће проблем бити ријешен зависи од више ствари, очекујем и да се укључе Влада и ресорно министарство и да се намире дуговања - рекао је Павловић и додао да не би волио да додаје новац из свог џепа јер је и он у тешкој ситуацији.

Проблеми у некадашњем млинско-прерађивачком гиганту гомилају се од прошле године, када су силоси предузећа испражњени, пшеница продата, а новац исплаћен ратарима. Управа “Житопромета” запослене је у новембру прошле године послала на чекање до фебруара, а с обзиром на то да ни тада нису створени услови за почетак производње, чекање је продужено до 1. априла. Међутим, и након тог датума агонија радника је настављена.

Произвођачи

“Житопромет” је од великог значаја и за пољопривреду Семберије, а ратари са зебњом очекују предстојећу жетву стратешки важне културе у овом крају Српске.

- Упркос бројним проблемима прошле године смо успјели некако да наплатимо новац за ускладиштену пшеницу. Међутим, сада имамо још већи проблем. Неко мора хитно интервенисати. Ако се киша настави пшеница ће бити влажна у Семберији, а Бијељини недостаје огромна сушара коју “Житопромет” има. Ако ово предузеће не проради, не знамо шта ћемо - рекао је предсједник Удружења пољопривредних произвођача села Семберије Бошко Радић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана