Radnici čekaju rješenje za spas “Žitoprometa”

Anita Janković-Rečević
Radnici čekaju rješenje za spas “Žitoprometa”

Bijeljina - Vijest da će Vlada RS semberskim proizvođačima isplatiti 1,9 miliona KM za pšenicu koju su predali bijeljinskom “Žitoprometu” obradovala je ratare, a pomoć očekuju i radnici ovog preduzeća koji bi o daljem funkcionisanju kombinata danas trebalo da razgovaraju sa premijerkom Srpske Željkom Cvijanović.

Proizvođači pšenice sa područja Bijeljine duže vrijeme bili su u neizvjesnosti jer nije bila poznata sudbina njihovog žita koje su smjestili u silose “Žitoprometa”, koji nema novca da im isplati robu. Situacija je dodatno pogoršana 3. septembra kada je oko 190 radnika ovog preduzeća stupilo u štrajk zbog neisplaćenih plata i manjka sirovine za preradu.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika “Sela Semberije” Boško Radić pozdravio je odluku Vlade RS i istakao da će uplata obećanog novca od propasti spasiti 1.100 ratara.

- U “Žitoprometu” je od žetve zarobljena pšenica proizvođača koji su kombinatu prodali žito i nas koji smo od njih zakupili silose i čekali bolju cijenu. Oni koji su je prodali nisu dobili novac, a mi koji smo je samo uskladištili nismo mogli do svoje robe jer su radnici stupili u štrajk - priča Radić za “Glas Srpske”.

Ističe da su gotovo tri mjeseca živjeli na mukama.

- Svi smo zaduženi, banke traže svoje, a niko nije uspio da naplati žito. Kreće i jesenja sjetva, tako da je rješavanje ovog pitanja za nas od velikog značaja - rekao je Radić.

Poljoprivrednik Savo Bakajlić u silosima ovog kombinata ima oko 15 tona pšenice, zbog čega ga odluka Vlade RS posebno raduje.

- “Žitopromet” je strateško preduzeće i zatvaranje njegovih kapija bila bi velika propast. Nadamo se da će biti nađen način da se kombinat digne na noge - rekao je Bakajlić.

Spasonosnom rješenju nadaju se i zaposleni. Predsjednik Štrajkačkog odbora “Žitoprometa” Predrag Mihajlović ističe da su posljednju platu primili za maj, te da im doprinosi nisu uplaćivani mjesecima.

- U utorak smo imali sastanak s upravom i, nažalost, oni nemaju nikakvo rješenje. Sve nade polažemo u sastanak sa premijerkom - rekao je Mihajlović za “Glas Srpske”.

Na sastanku premijerke RS Željke Cvijanović, ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Steve Mirjanića i radnika “Žitoprometa” u utorak dogovoreno je da će Vlada isplatiti 1,9 miliona poljoprivrednicima čija je pšenica smještena u ovom preduzeću. Cvijanovićeva je istakla da će Vlada izdvojiti možda i dva miliona za te namjene, te da će tražiti način da pomognu i kada je u pitanju samo poslovanje preduzeća. Mirjanić je rekao da će Vlada otkupiti 6.000 tona pšenice i platiti je direktno proizvođačima. ++

Uprava bez rješenja

Da uprava “Žitoprometa” ne zna šta će biti s ovim preduzećem potvrdio je i direktor Tomo Nestorović, koji kaže da nemaju rješenje za probleme u kojima su se našli.

- Na sastanku sa premijerkom razgovaraćemo o kreditu za koji smo aplicirali, pa ćemo vidjeti šta dalje - rekao je Nestorović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana