Radnici bijeljinskog “Žitoprometa” na čekanju do februara

Svjetlana Đuričić
Radnici bijeljinskog “Žitoprometa” na čekanju do februara

Bijeljina - Uprava bijeljinskog “Žitoprometa” prodala je pšenicu iz silosa, a radnike poslala na čekanje, jer ne mogu da pokrenu proizvodnju u ovoj mlinsko-pekarskoj industriji.

Da je situacija ozbiljna potvrdio je vršilac dužnosti direktora preduzeća Tomo Nestorović, koji je rekao da su silosi nekadašnjeg privrednog giganta prazni, a novac od prodaje pšenice isplaćen ratarima.

- Proizvodnja stagnira mjesecima, a većina radnika je na čekanju do februara 2019. godine. Šta će biti nakon toga, ne znam, jer mi u petak ističe otkazni rok na funkciji v.d. direktora - kaže Nestorović.

Predsjednik Sindikalne organizacije “Žitoprometa” Predrag Zarić kaže da će oko 180 radnika svoja prava tražiti vjerovatno sudskim putem.

- Duguju nam dvije plate, za septembar i oktobar. Tražimo da riješe naš status. Nismo tražili da institucije RS daju novac privatnoj firmi, već da kontrolišu da li preduzeće posluje po propisima - istakao je Zarić.

On dodaje da radnici za sad ne razmišljaju o štrajku, jer se plaše da će na taj način samo izgubiti dragocjeno vrijeme.

- Imamo informaciju da će vlasnik preduzeća Slobodan Pavlović preregistrovati preduzeće do kraja godine, da će firma promijeniti ime, da bi krenuli od nule. Taj scenario nam najmanje odgovara jer radnici neće moći da naplate svoja potraživanja. Jedno od mogućih rješenja je i pokretanje stečaja, ali o tome ćemo razgovarati naredne sedmice - naglasio je Zarić.

Pavlović u kratkoj izjavi za “Glas Srpske” nije potvrdio niti demantovao ove glasine, ali je rekao da će firma “proraditi ove nedjelje”.

Vlade Srpske početkom oktobra obećala je da će izdvojiti 1,9 miliona KM za otkup pšenice koju su poljoprivrednici predali “Žitoprometu”, a iz Ministarstva finansija RS su kazali da novac nije isplaćen, jer još traže modalitete za finansijsku konstrukciju s obzirom na to da taj novac nije planiran u budžetu.

Radnici “Žitoprometa” prekinuli su početkom oktobra jednomjesečni štrajk nakon što je Vlada RS doznačila ovoj firmi pola miliona KM, zahvaljujući čemu su isplaćene tri plate. Oni su štrajkom tražili isplatu zaostalih plata, nabavku sirovine i pokretanje proizvodnje.

Otkazi

Radnik Predrag Mihajlović, koji je bio predsjednik Štrajkačkog odbora, smatra da od pokretanja proizvodnje nema ništa.

- Firma je propala, samo nam to još niko nije rekao. Čini mi se da čekaju da sami damo otkaze, da nam ne bi plaćali otpremninu - kaže Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana