Путници у јулу летјели до рекорда

nezavisne.com
Путници у јулу летјели до рекорда

БАЊАЛУКА - Јул је, по питању путника, био рекордан мјесец за три аеродрома у БиХ, а једино је мостарски “подбацио”, показују подаци Дирекције за цивилно ваздухопловство БиХ.

Укупно, сви заједно биљеже пораст броја путника за 23.000, у односу на исти мјесец 2017. године.

Кроз врата бањалучког аеродрома у јулу је прошло 3.109 путника, што је пораст од 22,7 одсто у односу на јул прошле године, а што је уједно и највећи јулски успјех овог аеродрома у посљедњој деценији.

Пораст броја путника првенствено се може гледати кроз чартер летове за Анталију неколико пута мјесечно, а који ће бити актуелни до 11. септембра. Када је посјећеност у питању, овај објекат може очекивати још већи број путника од краја октобра, када би требало да заживе линије за Меминген, Стокхолм и Брисел, које ће обављати “Рyанаир”, највећа европска нискотарифна авио-компанија.

То су нам потврдили и у самој компанији, гдје не крију задовољство продајом карата, које су се у појединим моментима могле купити и по цијени од 9,99 евра.

“'Рyанаир' са задовољством може да вас обавијести да је резервација карата унапријед на нашим бањалучким рутама рекордног обима због недавно организоване продаје карата по промотивној цијени. Ову информацију не можемо разложити према аеродромима или конкретним линијама”, казао нам је Денис Барабас, замјеник директора за продају и маркетинг за подручје југоисточне Европе.

Тузлански аеродром такође биљежи добре резултате када је број путника у питању. Са 63.173 превезених 2017. године, прошлог мјесеца је тај број скочио на 67.413 путника, а што је највише када је овај мјесец у питању од почетка рада.

С обзиром на то да је од почетка године сваки мјесец био рекордан, извјесно је да ће до краја 2018. оборити рекорд по броју путника у једној години.

Аеродром Сарајево још раније је саопштио како је у јулу опслужио рекордан број путника, близу 160.000, тачније 159.380.

“То представља повећање за 14 одсто у односу на исти мјесец претходне године. Битно је истаћи да је овим оборен рекорд по питању броја опслужених путника у једном мјесецу, највише у историји аеродрома”, поручили су они.

Мостар је једини који није успио да комплетира генерално позитивне трендове. Са 5.201 путника, колико је превезено у истом мјесецу прошле године, у јулу ове су пали на 3.173.

Марин Распудић, директор аеродрома, каже како мора доћи до промјене у начину рада ове ваздушне луке, а на коју неповољно утичу аеродроми у окружењу, попут оног у Дубровнику, Сплиту и Сарајеву.

“Морамо пронаћи свој пут. Очекујемо да ће се доласком пољског бискупа у Међугорје отворити то тржиште и да ће ту доћи до повећања броја путника. Тржиште из Италије се промијенило и надамо се да ће нам се и ти путници вратити”, казао нам је Распудић.

Од новембра наплата пртљага

Иако је “Рајнеир” карте за летове из Бањалуке према три европске дестинације продавао и по цијени од 9,99 евра, оно што сигурно неће обрадовати путнике је информација из ове компаније, а према којој ће од новембра наплаћивати ручни пртљаг од шест до десет евра. Тако ће прекинути своју дугогодишњу праксу бесплатних пртљага тежине до 10 килограма.

Према новим правилима, путницима ће и даље бити дозвољено да понесу “малу личну торбу” у авион, коју треба ставити испод сједишта испред, али ако путник жели да донесе кофер средње величине, у тежини до 10 килограма, мораће за то да плати.

Таква одлука је, кажу, донесена јер је долазило до одлагања у полијетању авиона, пошто су путници са собом понијели превише ручног пртљага.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана