Први фискални рачуни у Брчком 15. фебруара

Милијана Латиновић
Први фискални рачуни у Брчком 15. фебруара

Брчко - Комисија за фискализацију у Брчко дистрикту изабрала је три заступника опреме, а први фискални рачуни биће 15. фебруара уведени у продавнице и угоститељске објекте.

Потврдио је то за “Глас Српске” предсједник Комисије за фискализацију у Брчко дистрикту Сафет Ризвановић, нагласивши да ће фискализација бити спроведена у три фазе.

- Изабрана су три регистрована произвођача и дистрибутера фискалних каса, штампача и друге опреме који су регистровани у Брчко дистрикту. У току је сертификација фискалних уређаја тих произвођача - рекао је Ризвановић.

Он је појаснио да ће након завршетка процеса сертификације те фирме потписати уговор са Дирекцијом за финансије дистрикта како би могле да продају уређаје пореским обвезницима. Међу критеријумима на основу којих су бирани дистрибутери, истиче Ризвановић, фирме су трабале да докажу да имају одређену финансијску стабилност, обезбиједе неопозиву гаранцију на своје производе и сервис на подручју дистрикта, као и да посједују техничке и кадровске потенцијале за обављање ове дјелатности.

- Динамика увођења фискалних каса одређује се сходно приоритетима и дјелатностима. Међу првима фискалне рачуне почеће издавати продавнице и кафићи. Све је подијељено у три циклуса. Први ће трајати од 15. фебруара до 15. марта, други од 15. марта до 30. априла, а трећи од 1. маја до краја ове године - појаснио је Ризвановић, нагласивши да се процјењује да ће на подручју дистрикта бити уведено око 5.000 фискалних уређаја.

Он је истакао да ће фискализације бити ослобођена пољопривредна газдинства, занатлије које се баве старим занатима и они који порез на доходак плаћају у паушалном износу. 

- Обухват фискализацијом у Брчко дистрикту биће нешто другачији у поређењу са ентитетима. Тако су, за разлику од Републике Српске, а на основу измјена и допуна Закона о фискализацији, у систем фискализације у дистрикту уведена и велепродаја, као и адвокатска дјелатност - рекао је Ризвановић и додао да су сва спроведбена акта за увођење система фискализације донесена, те да у идућем периоду слиједи набавка неопходног софтвера како би процес могао започети у планираном року.

Према ранијим подацима Управе за индиректно опорезивање БиХ, највећи број извјештаја о постојању основа сумње да је учињено неко од кривичних дјела из области индиректних пореза односио се на обвезнике који имају сједиште у Брчко дистрикту.

Сива економија

Сафет Ризвановић је нагласио да је значај увођења фискализације вишеструк, да ће омогућити сузбијање сиве економије, поуздано евидентирање промета у реалном времену, као и избјегавање нелојалне конкуренције и преферирање безготовинског промета.

- Осим увођења фискалних каса, неопходно је анимирати јавност и развити пореску културу потрошача - рекао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана