Производња у Фабрици специјалних трансмисија коначно креће на прољеће?

Милијана Латиновић
Производња у Фабрици специјалних трансмисија коначно креће на прољеће?

Источно Сарајево - Производња дијелова за мјењаче у војним возилима у Фабрици специјалних трансмисија у Источном Сарајеву требало би да почне на прољеће уколико нови власник некадашњег гиганта до тада обезбиједи простор за рад.

Пропалу фабрику, која је била у стечају, у процесу реорганизације лани је купило предузеће "Мигафекс" из Сарајева.

Ово предузеће је од 2014. године водило борбу за куповину ове фабрике, која је у мају прошле године прешла у његово власништво и регистрована је као друштво са ограниченом одговорношћу.

Директор и власник Фабрике специјалних трансмисија Момчило Ћиповић рекао је за "Глас Српске" да производња још није покренута због административних проблема те да очекује да ће они ускоро, уз помоћ локалне заједнице, бити ријешени.

- У току су преговори за обезбјеђење локације гдје бисмо концентрисали сву потребну опрему и машине. За почетак бисмо производили фикционе ламеле, односно дијелове који се најчешће користе у мјењачима, а касније бисмо ширили производњу - рекао је Ћиповић.

Додао је да ће на самом почетку бити запослено двадесетак радника, али да ће се тај број повећавати како буде расла и производња.

Окружни привредни суд у Источном Сарајеву донио је у априлу 2012. године одлуку о покретању стечаја у Фабрици специјалних трансмисија, а Скупштина повјерилаца је у јулу 2014. одлучила да стечајни управник Радомир Јокић објави оглас за реорганизацију предузећа и избор партнера у том процесу.

Влада РС је у октобру прошле године дала сагласност Фабрици специјалних трансмисија за обављање производње и ремонта наоружања и војне опреме јер је дошло до промјене власничке структуре, односно преласка из акционарског у друштво са ограниченом одговорношћу.

Машине

Момчило Ћиповић је раније истакао да су машине из некадашњег гиганта за производњу дијелова за војна возила из Источног Сарајева набављене 1984. године.

- Задржали смо те машине и само чекамо адекватну халу да успоставимо производну линију - рекао је Ћиповић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана