Производња расте, прерађивачи у минусу

Милијана Латиновић
Производња расте, прерађивачи у минусу

Бањалука - Индустријска производња у Републици Српској за девет мјесеци ове године већа је за 5,3 одсто у односу на исти период лани, на шта је највише утицало повећање производње струје, те вађење руда и камена.

У информацији о статистичким показатељима стања у областима прерађивачке индустрије коју је јуче усвојила Влада РС наведено је да је у области производње и снабдијевања електричном енергијом, гасом, паром и климатизацији забиљежен раст од 27 одсто, док је на подручју вађења руда и камена забиљежено повећање од 0,7 одсто.

Добрим резултатима, према подацима из информације, не може се похвалити сектор прерађивачке индустрије, гдје је за девет мјесеци забиљежен пад од 2,4 одсто у односу на исти период 2017. године. 

Прерађивачи су из Српске за девет мјесеци извезли производе у вриједности од 2,34 милијарде марака, што је за 9,8 одсто више у односу на исти период лани.

Међутим, упоредо са извозом, порастао је и увоз прерађевина од воћа и поврћа, па је тако на домаће тржиште увезена роба вриједности 3,1 милијарди КМ, што је за 8,5 одсто више у односу на исти период лани.

Секретар Удружења пољопривреде, водопривреде, рибарства, прехрамбене и дуванске индустрије у Привредној комори РС Славко Стевановић истиче да је производња хране и пића у Српској повећана у овој години.

- Производња дувана и дуванских производа у РС је од почетка године пала за 89,6 одсто због чега је вјероватно у завршници и евидентиран пад у прерађивачкој индустрији - рекао је Стевановић.

Економски аналитичар Зоран Павловић сматра да је оваква слика у индустрији, посебно прерађивачкој, посљедица губитка радне снаге.

- Прерађивачки сектор који не може да функционише без људи показује прве знаке озбиљних проблема. Не чуди повећање производње струје, те вађење руда и камена јер су то сектори који запошљавају мање радне снаге, а већину посла обављају машине - рекао је Павловић за “Глас Српске”.

Он истиче да је задатак Владе Српске у овом моменту да под хитно смањи оптерећење на плате, како би оне порасле и на тај начин би се, каже, зауставио одлив радне снаге са ових простора.

Лакше пословање

Влада је усвојила и информацију о новом порталу “Јединствена контакт тачка за пословање”, који је замијенио Регистар одобрења у привреди РС, доступан је од септембра.

- Контакт тачка обухвата базу података, која се односи на поступке, административне процедуре и формалности за покретање и обављање привредних дјелатности - наведено је у информацији. Министри су усвојили и информацију о изради документа смјернице за развој привреде Српске.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана