Производња гљива тешка 400 тона

nezavisne.com
Производња гљива тешка 400 тона

Бањалука - Производња гљива у Републици Српској креће се око 400 тона на годишњем нивоу и углавном се ради о производњи шампињона те у мањим количинама буковача, рекли су у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

Просјечна откупна цијена ових гљива креће се од четири до 4,5 КМ по килограму, а према подацима којима располаже Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС има десетак произвођача гљива.

С обзиром на то да се ради о производњи у затвореном простору и контролисаној атмосфери, константа производње је иста, са могућим одступањима у зависности од тржишта. 

Најчешћи и највећи проблем узгоја краљице шуме, према ријечима произвођача,  углавном су временски утицаји. 

Екстремно ниске температуре у зимском периоду и екстремно високе у љетном могу проузроковати проблем за гљиве јер њихова производња захтијева строго контролисане услове по питању температуре и влажности ваздуха.

Симо Танасић, директор СЗР “Печурка” из Добоја, каже да производња гљива захтијева стално исте услове, те да узгајајући гљиве у коморама, малопродају, ресторане и пицерије снабдијева кроз цијелу годину.

“Проблема има као и у сваком послу. Урод никад није онолики колико ми очекујемо и колико би требало да буде. За добар узгој гљива микроклима мора бити стално иста. Било љето или зима, ми морамо имати уједначену температуру и влажност ваздуха да би гљива успјела”, рекао је Танасић.

Додаје да су покушали узгојити смеђи шампињон, али да тржиште није на њега навикло те га је било теже продати.

“Наши купци мисле да ако је гљива тамнија да је старија, што није истина. Већина људи зна и воли бијели шампињон и стога смо морали прилагодити своју производњу потребама тржишта. Људи такође траже и нижу цијену, што им је често најбитније”, каже Танасић.

Објашњава да је производња буковаче нешто другачија и да захтијева другачије услове, па је самим тим и цијена мало виша, те да у условима које они имају могу узгајати још и шитаке гљиве.

“Шитаке гљива, која се најчешће користи у медицини, захтијева посебан репроматеријал који се мора наручивати. Узгој је скупљи, те је и цијена виша. Произвођачка цијена ове гљиве не би била испод 13 до 15 КМ, а за наше купце то је много”, истакао је Танасић.

Подстицаји

За подстицаје производње гљива ове године Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС издвојило је око 70.000 КМ, док је прошле године одобрен подстицај од 99.658 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана