Продаја вишка струје донијела 170 милиона КМ

Свјетлана Ђуричић
Продаја вишка струје донијела 170 милиона КМ

Бањалука - Предузеће "Електропривреда Републике Српске" у првих девет мјесеци ове године произвело је 4.814,23 гигавата електричне енергије, што је за 0,44 одсто више од плана.

У овом предузећу рекли су да је у односу на исти период 2017. године остварена производња електричне енергије већа за 46,05 одсто. У "Електропривреди" су нагласили и да је закључно са 29. октобром 2018. године производња на нивоу плана.

- У истом периоду од продаје вишка електричне енергије приходовано је 170 милиона КМ. Успјешно су урађени и ремонти у Термоелектрани "Гацко", "ХЕ на Требишњици", "ХЕ на Дрини" и "ХЕ на Врбасу" - нагласили су у "Електропривреди РС", те додали да је у току ремонт у Термоелектрани "Угљевик".

Из "Електропривреде РС" су напоменули да инвестициона улагања Мјешовитог холдинга "Електропривреде РС" у првој половини 2018. године износе 74,7 милиона КМ.

- Инвестициона улагања у термоенергетским постројењима односе се на реконструкцију постојећих објеката у правцу даљег јачања економске ефикасности система, уз подизање техничке стабилности и поузданости његовог рада на већи ниво, као и рјешавање еколошких проблема - казали су у "Електропривреди РС". Додали су да у најзначајнија инвестициона улагања термоенергетских објеката у првој половини 2018. спадају наставак реализације пројекта одсумпоравања димних гасова и реконструкција електрофилтера с циљем смањења емисија угљен-диоксида и честица на ниво прихватљив нашој законској регулативи и Директивама ЕУ код РиТЕ "Угљевик".

- Најзначајнија инвестициона улагања РиТЕ "Гацко" односила су се на радове у руднику и депонији пепела. Инвестиционо улагање у хидроенергетским постројењима у вези је са безбједношћу брана и повећањем степена поузданости рада постројења - рекли су у "Електропривреди".
Инвестиционо улагање електродистрибутивних предузећа МХ "ЕРС" у првој половини 2018. године износило је око 19,3 милиона КМ и односило се на изградњу и санацију електродистрибутивне мреже са циљем побољшања у квалитету и безбједности снабдијевања купаца електричном енергијом, као и на смањење техничких и комерцијалних губитака на електродистрибутивној мрежи.

- Изграђено је и обновљено 249 километара нисконапонске мреже, 96 километара средњенапонске мреже, те 90 трафо-станица. На ријеци Жељезници изграђена је и пуштена у рад хидроелектрана ХЕ "Богатићи-нова" инсталисане снаге 9,96 мегавата - рекли су "Електропривреди РС".++

ХЕ "Бочац 2"

Најзначајнија инвестициона улагања у првој половини ове години односила су се на завршетак изградње ХЕ "Бочац 2" инсталисане снаге десет мегавата, гдје се очекују нова 42 гигавата годишње на ријеци Врбас.

На сливу ријеке Требишњице инвестирано је у радове на бетонској облози тунела Фатничко поље - Акумулација Билећа, радове на тунелу којим се одводњавања Билећко поље и изградњу ХЕ "Дабар".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана