Продаја станова расте само на папиру

nezavisne.com
Продаја станова расте само на папиру

Бањалука - У првом тромјесечју ове године у односу на исти период 2017. године број продатих нових станова у Републици Српској већи је за 82 одсто, а у односу на просјечан број продатих нових станова у 2017. години мањи за 3,6 одсто.

На основу ових података Републичког завода за статистику РС могло би се рећи да је дошло до великих промјена на тржишту, међутим стварност је потпуно другачија. Огромно повећање продаје нових станова посљедица је тога да је 2014. и 2015. године практично било обустављено издавање грађевинских дозвола и да су инвеститори и грађевинци који су правили зграде тек сада практично добили сву потребну документацију и могли фактурисати продају. Суштина је у томе да су станови који су сада ушли у статистику продавани током 2016. или 2017. године, а да су продавци тек у прва три мјесеца добили употребне дозволе и пријавили продају станова.

“Стање на тржишту је мање-више исто као и претходних година. Можда има благог повећања продаје станова, али не толико колико говоре подаци Републичког завода за статистику”, рекао је Марко Кнежевић, власник грађевинске компаније “Кнежевић ентеринг”.

Према подацима Републичког завода за статистику, корисна површина продатих станова у првом тромјесечју ове године у односу на исти период 2017. године већа је за 96 одсто и у односу на просјечну корисну површину у 2017. години већа је за 4,6 одсто. Просјечна цијена продатих нових станова у првом тромјесечју 2018. године у односу на просјечну цијену продатих нових станова у 2017. години виша је за 3,4 одсто у односу на прво тромјесечје 2017. године и нижа је за 3,6 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана