Признање за квалитет подстрек даљем развоју

Милијана Латиновић
Признање за квалитет подстрек даљем развоју

Бањалука - За препознатљив квалитет и развој домаћих производа, Привредна комора РС десету годину заредом наградила је десет најуспјешнијих предузећа, а неки од производа који су се нашли на побједничком постољу су савремени систем наплате паркинга, сир из мјешине, инокс бојлери, торте и сапун од козијег млијека.

У оквиру традиционалне манифестације “Избор најуспјешнијих у привреди Републике Српске”, у категорији препознатљив квалитет и развој домаћег производа, награђена су предузећа “БСИ” Прњавор, “Калдера компани” Лакташи, Мљекара “Пађени” Билећа, Фарма коза “Алпино” Пале, “Еуро Лаб” Бањалука, “Крајина клас” Бањалука, затим “МИ Тривас” Прњавор, “Процесна опрема инжењеринг” Лакташи, “Сан Марко” Бијељина и “Лидер ММ Цо” Лакташи.

Директор Привредне коморе РС Перо Ћорић рекао је да је ова категорија у избор уврштена прије деценију, те је до сада награђено 100 производа.

- Охрабрује чињеница да поред производа из прехрамбене индустрије који су до сада били приоритет, све више у конкуренцији имамо и производе из области дрвопрераде, електроиндустрије, машинске индустрије, хемијске индустрије и информационих технологија - истакао је у петак Ћорић.

Министар привреде и предузетништва РС Вјекослав Петричевић рекао је да су најуспјешнији привредници доказ да у домаћој привреди није све црно.

- Намјеравамо да и у идућем периоду побољшавамо привредни амбијент у Српској и да кроз разне мјере растерећења привреде радимо на повећању плата. Потенцирамо унапређење кроз нове технологије чиме се остварује боља конкурентност предузећа. Намјера нам је да помогнемо оне који инвестирају у опрему - рекао је Петричевић.

Међу десет најбољих нашла се и мљекара “Пађени” из Билеће.

- Већ 20 година успјешно послујемо. Веома нам је важно да се наши производи препознају. Дио производа извозимо у Црну Гору, Хрватску, Шведску, а у овој години планирамо проширити извоз на 20 земаља Европске уније - рекао је директор мљекаре “Пађени” Ненад Вукоје. Нагласио је да планирају до краја јуна проширити линију за производњу сирева и кајмака, како би за 24 сата могли да прераде око 30.000 литара сировог млијека.

Директор фирме “БСИ” из Прњавора Владислав Кнежевић истиче да су развили мултифункционалан уређај - паркомат, односно систем за наплату паркинга и осталих услуга.

- Ријеч је о уређају који омогућава грађанима да осим плаћања паркинга допуне рачун на мобилним телефонима, те нуди разне инфо-пулт апликације. За 100 дана од када уређај функционише имамо око 18.000 корисника - рекао је Кнежевић.

Централна манифестација

Централна манифестација 16. “Избора најуспјешнијих у привреди Републике Српске” требало је да буде одржана у петак увече у Банском двору Културном центру. Признања се додјељују у категоријама велико предузеће, средње привредно друштво, мало привредно друштво, жена предузетница, затим најуспјешнија инвестиција и допринос запошљавању, награда за развој корпоративно-друштвене одговорности, те специјална признања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана